PENSIOENEN - 25.10.2005

Wanneer mag ik met pensioen?

Met ingang van 1 januari 2006 vervalt het fiscale voordeel van de prepensioen- en VUT-regelingen. Naar verwachting heeft 25% van de bedrijven de regelingen niet op tijd aangepast. Dat gaat heel veel geld kosten!

Vergrijzing. Door de invoering van deze wet ver­­schuift de pensioenleeftijd in principe naar 65 jaar. De overheid wil werknemers stimuleren om langer te blijven werken vanwege de toenemende vergrijzing. De regering zet met name belastingmaatregelen in om te bereiken dat VUT- en pensioenregelingen worden aangepast.

Voor wie vervalt het fiscale voordeel

Zoals het nu is. Momenteel mag de premie voor een prepensioen- of VUT-regeling van het belaste loon worden afgetrokken. De belastingheffing is verschoven naar de toekomstige uitkeringen. Vaak zal dan een aanzienlijk lager tarief gelden, om­dat het inkomen lager is en ook omdat ge­­pen­sio­neerden veel minder sociale premies moeten betalen.

Met ingang van 1 januari 2006 mag de premie voor VUT- en prepensioenrechten niet meer van het inkomen worden afgetrokken. Als u als werkgever de premie zelf betaalt, is die bij­­­drage belast. Latere uitkeringen zijn dan wel on­­belast.

55-plussers per 1-1-2005. Er is een uitzondering gemaakt voor werknemers die op 1 januari 2005, 55 jaar of ouder waren. Voor deze werknemers blijft de huidige regeling van toepassing. Uw huidige regelingen hoeft u voor deze groep werknemers dus niet aan te passen.

Regeling niet per 1-1-2006 aangepast?

Door de wetswijziging moeten de prepensioen- en VUT-regelingen dus worden omgebouwd. De verwachting is dat op 1 januari 2006, 75% van deze regelingen zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving. Bij 25% van de bedrijven is er dan een groot probleem. Als u er niet in slaagt de regelingen aan te passen aan de nieuwe wettelijke voorwaarden krijgt u te maken met het wetvoorstel met een ‘over­­gangsregeling’. Die houdt in dat:

• bovenmatige pensioenopbouw bij werkgever belast is tegen 52% eindheffing;

• de premie bij de werknemer aftrekbaar blijft en de toekomstige uitkering is belast.

De werkgever wordt dus zo voor het blok gezet. En de Belastingdienst gaat hier extra controles voor uitoefenen. Voorkom die hoge belastingheffing. Heeft uw pensioen- of verzekeringsadviseur nog niet van zich laten horen, vraag dan nu onmiddellijk of uw regelingen aangepast moeten worden en zo ja, hoe.

Collectieve VUT-regelingen

Veel VUT- (en prepensioen)regelingen zijn anders dan via kapitaaldekking gefinancierd. De ontvangen premies worden meteen uitbetaald.

Wanneer de premies (mede) betrekking hebben op werknemers jonger dan 55 jaar (per 1-1-2005) komt er een extra belastingheffing van 26% over het werkgeversdeel. Betaalt uw werknemer premie, dan is die slechts voor de helft aftrekbaar.

De (belasting)wetgever wil ook dit soort regelingen aangepast hebben.

Er zijn nog mogelijkheden

Veel werknemers willen voor hun 65e jaar geheel of gedeeltelijk stoppen met werken. Wij zien daar toch wel mogelijkheden toe. Zo is het toegestaan om de pensioenrechten voor een ouderdomspensioen deels te gebruiken voor eerder ingaand pensioen (naar voren halen). En de werknemer kan de le­­vens­­loopregeling ook gebruiken om enkele jaren eer­­der te stoppen met werken.

De Belastingdienst betaalt vanaf 2006 niet meer mee aan prepensioen- en VUT regelingen. Vóór 1 januari dient u uw regelingen op dit punt aangepast te hebben, anders moet u als werkgever extra belasting betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01