Geen schenkingsrecht over huis van ouders?
Voor Hof Leeuwarden speelde onlangs een zaak over de vraag of terzake van de door ouders gedane afstand van een zakelijk gebruiksrecht op een woning, sprake is van een belaste schenking. Dochter heeft in 1991 van haar pa en ma de blote eigendom verkregen van hun woning. De ouders hebben zich bij de verkoop de zakelijke rechten van gebruik en van bewoning gedurende hun leven en/of de langstlevende van hen, voorbehouden. Daarbij is niet bepaald dat deze rechten stoppen als de ouders het huis niet meer bewonen. Eind 1999 wordt pa opgenomen in een verpleeghuis. Ma wordt in juni 2000 opgenomen in een verzorgingstehuis. Daarna volgt het besluit tot verkoop van het huis. In de koopovereenkomst staat dat de onroerende zaak ‘vrij en onbezwaard’ moet worden geleverd aan de kopers.
Gratis afstand doen. Bij notarisakte van 4 september 2000 hebben de ouders om niet (gratis) afstand gedaan van hun zakelijke rechten van gebruik en van bewoning. In de akte staat dat de ouders fysiek geen gebruik meer kunnen maken van deze rechten. Op die datum is ook de volledige ‘onbezwaarde’ eigendom van het huis aan de kopers geleverd.
Standpunt inspecteur
De inspecteur heeft voor de door pa en ma gedane afstand van voormelde zakelijke rechten aan dochter een aanslag schenkingsrecht opgelegd. Hij stelt dat het doen van afstand van deze zakelijke rechten is gebeurd uit vrijgevigheid.
Standpunt rechter
Belangrijk was in dit geval dat het voor de ouders onmogelijk was om zelfstandig in het huis te blijven wonen. De rechter besliste dat dit bij de ouders een belangrijkere rol speelde dan de wil om de dochter te bevoordelen. Dus was er geen sprake van een belaste schenking.
Commentaar
Om successierecht te besparen, kunnen ouders hun woning overdragen aan de kinderen onder voorbehoud van het recht om er in te blijven wonen. Het fiscaal voordeel zit hem in het feit dat de waardestijging van de woning na verkoop aan de kinderen buiten de toekomstige erfenis van de kinderen valt. Dus zal er minder successierecht verschuldigd zijn.
Addertje. Indien de ouders tot (vlak voor) hun overlijden in de woning blijven wonen op grond van het gebruiksrecht dat zij zich hebben voorbehouden, dan wordt voor de berekening van het successierecht de erfenis van de kinderen verhoogd met (maximaal) de waarde van het gebruiksrecht op het moment van de verkoop aan de kinderen. Dat noemt men een ‘fictief legaat’.
Voorkomen. Door de toegestane renteaftrek wordt het fictief legaat elk jaar kleiner. Dus als de woning heel lang geleden aan de kinderen is overgedragen, kan het wel nul zijn.
Verkoop aan derden. De woning kan aan derden worden verkocht ruim voordat de ouders overlijden, bijvoorbeeld omdat zij vanwege hun fysieke en/of geestelijke gezondheidstoestand verhuizen (naar een verzorgingstehuis, enz.). Als de ouders in zo’n situatie afstand doen van het gebruiksrecht, kan dat belastingvrij en is de gehele verkoopopbrengst voor de kinderen. Aldus besliste de belastingrechter in Leeuwarden. Pas wel op, want als ‘het afstand doen’ door de ouders geschiedt uit vrijgevigheid (dus bijv. puur omdat ze de kinderen financieel willen bevoordelen) lopen de kinderen het risico dat er schenkingsrecht geheven wordt over de waarde van het gebruiksrecht op dat moment.
U kunt de besproken uitspraak downloaden via http://belastingen.indicator.nl (BT 10.16.07) of opvragen via fax 0492 - 59 31 11.