Belastingvrije kleding
Hoe zit het met kleding die tijdens werktijd gedragen wordt? Hoe kunt u die belastingvrij aan uw personeel verstrekken? Hoe voorkomt u gesteggel met het Uwv of de Belastingdienst?
Werkkleding
De loonbelasting kent vier soorten kleding. Namelijk kleding die:
1. uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te worden gedragen;
2. één of meer duidelijk zichtbare, aan de werkgever gebonden beeldmerken, heeft met een oppervlakte van tezamen ten minste 70 cm²;
3. tijdens het werk wordt gedragen en die blijft op de plaats buiten de woning van de werknemer waar de arbeid wordt verricht;
4. behoort tot ‘overige kleding’.
De eerste drie kunnen belastingvrij worden verstrekt, dit wordt ‘werkkleding’ genoemd. De vierde soort, gewone ‘kleding’, mag niet onbelast worden vergoed. In de praktijk geeft dit veel problemen.
Overalls, uniformen, e.d.
Bij de categorie (nagenoeg) uitsluitend geschikt voor het werk moet u denken aan de witte jas van laboratoriumpersoneel, de overall van de monteur, het schort van de bakkerijmedewerkster, de helm van de bouwvakker, het uniform van de politieagent, stewardess, postbode, etc. Gelukkig maar dat hierover geen belasting is verschuldigd want dit soort kleding wordt natuurlijk niet als loon ervaren door het personeel.
Kleding met uw logo
Kleding met bedrijfslogo kan ook belastingvrij verstrekt worden. Daarbij kunt u denken aan het bankpersoneel met een colbertje waarop de naam van de bank staat. Over dat logo kan makkelijk verschil van mening ontstaan. Daar worden wel wat eisen aan gesteld: het moet ten minste 70 cm² zijn, het moet duidelijk zichtbaar zijn (dus niet op de binnenzak). Let op. Bovendien geldt de logo-eis per kledingstuk en niet per combinatie. Dus als het gaat om een colbert met pantalon, dan moeten beide een logo van 70 cm² hebben. Het moet vanaf een afstand van een meter duidelijk herkenbaar zijn. Hierover is rechtspraak verschenen, zie hierna.
Kleding blijft op het werk
Als de kleding uitsluitend op het werk blijft, is er al helemaal geen probleem, want dan mag alles! Dat geldt dus voor werknemers die naar het werk komen in eigen kleding, zich daar omkleden en aan het eind van de dag in hun eigen kleding weer naar huis gaan. Dat kan zelfs bij de boekhouder of adviseur die op de motor naar zijn kantoor gaat en daar zijn leren motorjack verruilt voor een driedelig op maat gemaakt kostuum!
Het moet natuurlijk wel aannemelijk zijn dat de kleding op het werk blijft. U moet dus kunnen antwoorden als gevraagd wordt waar de kleding wordt opgeborgen en hoe ervoor wordt gezorgd dat de kleding wordt gewassen of gereinigd.
Logo per kledingstuk. Een bankonderneming heeft onlangs nog geprocedeerd over de aard van het banklogo op de bedrijfskleding van de medewerkers. De Hoge Raad heeft deze bank in het ongelijk gesteld omdat het logo niet voldeed aan de wettelijke eisen. Een dure grap voor de bank, want dat betekent dat de waarde van het pak als nettoloon beschouwd moest worden en dat er een flink bedrag aan loonbelasting en premies betaald moet worden. Dat had dus allemaal voorkomen kunnen worden door in de arbeidsvoorwaarden (laat de werknemers hier dus voor akkoord voor tekenen) op te nemen dat de kleding niet mee naar huis genomen mag worden.