RECHT VAN DE WERKPLEK - 23.11.2004

Ziek? Bewijs het maar, werknemer

Uw werknemer wordt ziek en beweert dat zijn ziekte veroorzaakt wordt door zijn werk. Hoe zit dat eigenlijk, moet u dan bewijzen dat de ziekte niet door het werk veroorzaakt is? Of moet uw werknemer met bewijzen komen?

Natuurlijk zorgt u voor goede arbeidsomstandigheden voor uw werknemers. Maar als een werknemer toch letstel oploopt tijdens zijn werk, bent u daar meestal wel aansprakelijk voor. Moet uw werk­nemer dan bewijzen dat zijn letsel het gevolg is van zijn werk? We zullen eens kijken naar twee re­cente rechtszaken.

Wel aansprakelijk?

Een uitzendkracht werkte als datatypiste en kreeg klachten in haar arm. Zij ging daarmee naar een arts. Uiteindelijk werd bij haar door een neuroloog RSI geconstateerd.

De uitzendkracht eiste schade­ver­goeding van de in­lenende werkgever. Zij had im­mers de RSI opgelo­pen door haar werk als datatypiste. De werkgever vond dat hij niet aansprakelijk was, voornamelijk omdat de omvang van de werkzaamheden maar gering was geweest.

Arbo niet op orde? Onlangs oordeelde het Hof te Arnhem over deze zaak (nr. 03/087).

Volgens het Hof stond vast dat de werkomstandigheden bij de werkgever (mede) de oorzaak van de RSI kunnen zijn. De werkgever kon namelijk niet aantonen dat hij voldoende gedaan had om de risico’s van beeldschermwerk te beperken.

Ook had de werkgever de verplichtingen van de Arbowet niet goed nageleefd. Zo was de oppervlakte van de werkplek te klein en had hij niet voldoende gedaan aan voorlichting over beeldschermwerk.

Betalen maar! Het stond dus vast dat de arbeidsomstandigheden (mede) de oorzaak van de RSI konden zijn. Het gevolg? De werkgever moest op­draaien voor de schade die de uitzendkracht door de RSI had geleden.

Of niet aansprakelijk?

De tweede zaak speelde onlangs bij de kantonrechter te ’s-Hertogenbosch (nr. 308766). Een werk­ne­mer had diverse gezondheidsklachten. Deze werden volgens hem veroorzaakt doordat hij 30 jaar lang zwaar werk had verricht voor zijn werkgever. Uiteindelijk werd hij arbeidsongeschikt tengevolge van artrose. Na twee jaar ziekte werd de werknemer ontslagen, zonder dat hem een vergoeding werd ge­ge­ven. Terecht, zo oordeelde de rechter. De werknemer had namelijk niet aannemelijk kunnen ma­ken dat de artrose veroorzaakt was door het werk.

Wat betekent dit voor u?

De hoofdregel is dus dat u aansprakelijk bent voor letsel bij uw werknemers. Maar uw werknemer moet dan wel kunnen bewijzen dat hij het letsel inderdaad bij u heeft opgelopen. In de eerste zaak lukte dat de uitzendkracht doordat zij verklaringen had van diverse artsen en omdat de werkgever zijn arbeidsomstandigheden niet op orde had. In de tweede zaak kon de werknemer dit niet aantonen en kreeg dus ook geen schade vergoed.

Dit zijn de acties. Krijgt u een claim van een werknemer, onderneem dan meteen actie:

• Vraag naar bewijs dat het letsel inderdaad door het werken bij u is ontstaan.

• Verzamel bewijzen dat u uw arbeidsomstandig­he­den op orde heeft. Om te beginnen met een goe­de risico-inventarisatie met bijbehorende in­structies.

• Ga zelf na of het letsel veroorzaakt kan zijn door het werk. Kijk ook of u ‘tegenbewijs’ kunt verzamelen. Tip. Krijgt u bijv. een claim vanwege RSI, dan staat u sterker als u aantoont dat uw werknemer ook ’s avonds uren achter de computer zit.

Als uw werknemer stelt dat hij letsel heeft opgelopen vanwege het werk bij u, laat hem dit dan bewijzen. Begin zelf intussen alvast bewijzen te verzamelen dat u uw arbeidsomstandigheden goed op orde heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01