Werknemer of concurrent?
U wilt natuurlijk voorkomen dat uw werknemers overlopen naar uw concurrent. Kunt u ze tegenhouden? In het verleden heeft u wellicht een concurrentiebeding afgesproken. Maar geldt dat nog? De wet zou toch gewijzigd worden?
Eind 2001(!) werd een wetsvoorstel ingediend om het concurrentiebeding te wijzigen. Wat houdt dat voorstel dan precies in? En kunt u daar nu al op inspelen? Tijd voor een ‘update’ over het concurrentiebeding.
Geldt uw concurrentiebeding nog?
Uw huidige concurrentiebeding is in ieder geval nog geldig als het schriftelijk is overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Wanneer tijdens het dienstverband de situatie zich ingrijpend wijzigt kan het concurrentiebeding echter zomaar ongeldig worden. Bijvoorbeeld als uw werknemer een andere functie krijgt of als door groei van uw bedrijf zijn functie veel omvangrijker is geworden. Omdat de ‘impact’ van het concurrentiebeding dan geleidelijk aan groter is geworden, vindt de rechter dat dit niet stilzwijgend kan gebeuren.
Niet meer geldig? Het oude concurrentiebeding is in zo’n situatie dus niet meer geldig. Het beding had namelijk opnieuw schriftelijk moeten worden overeengekomen. Als dat niet gebeurd is, is niet meer voldaan aan de eis dat het beding schriftelijk moet zijn vastgelegd. Tip. Spreek dus bij een belangrijke promotie of wijziging van de functie opnieuw een concurrentiebeding af.
Hoe wordt het straks?
Als het wetsvoorstel echt wet wordt, gelden er nog meer eisen. De belangrijkste extra eis is dat in het concurrentiebeding moet staan welke ‘billijke vergoeding’ u uw (ex-)werknemer betaalt voor elke maand dat het concurrentiebeding geldt.
Strenge eisen. Het maakt straks niets uit of uw werknemer ook echt nadeel ondervindt door het concurrentiebeding. Dus het geldt dan ook als uw werknemer zelf ontslag neemt om voor zijn kinderen te gaan zorgen. En u kunt dan straks het concurrentiebeding niet zonder de instemming van uw werknemer intrekken. Overigens mag het concurrentiebeding straks hooguit een jaar duren.
Kunt u er alvast op inspelen?
Er is veel kritiek geweest op het wetsvoorstel en het kan dus nog even duren voordat het voorstel echt wet wordt. Uiteraard houden wij u op de hoogte. Zoals het er nu uitziet zullen straks de ‘oude’ concurrentiebedingen nog een jaar geldig blijven. Tip. U bent dus niet verplicht om nu al vooruit te lopen op een eventuele nieuwe regeling.
Betere alternatieven? Het is wel zo dat het concurrentiebeding straks flink wordt ‘aangescherpt’ en u dan onnodig veel geld kan kosten. Daarom raden wij aan om nu alvast (bijvoorbeeld voor nieuwe contracten) te kijken of er alternatieven zijn voor het concurrentiebeding:
1. Gebruikt u het concurrentiebeding vooral om uw investeringen, zoals scholingen, niet ten goede te laten komen aan uw concurrenten? Dan is er een beter alternatief: maak bij een scholing een aparte afspraak onder welke voorwaarden uw werknemer verplicht is een deel van de opleidingskosten terug te betalen.
2. Gebruikt u het concurrentiebeding om uw bedrijfsgeheimen te beschermen? Dan kunt u beter een geheimhoudingsverklaring in de arbeidsovereenkomst opnemen. Daarmee verbiedt u uw werknemer om vertrouwelijke bedrijfsinformatie te laten uitlekken.
3. Wilt u tot slot voorkomen dat uw werknemer uw relaties benadert? Neem dan een relatiebeding en een lijst met relaties op in de arbeidsovereenkomst.