Uit dienst? Even afrekenen
Uw werknemer gaat uit dienst, maar heeft nog een aantal vakantiedagen over. Hij vraagt u om de vakantiedagen uit te betalen. Maar wat is zo’n vakantiedag eigenlijk waard? En moet u ADV-dagen eigenlijk ook uitbetalen? Een overzicht.
Wanneer uw werknemer uit dienst gaat, moet u hem de nog openstaande vakantiedagen direct uitbetalen. Maar hoe zit het met een opzegtermijn? Mag u die als vakantie aanmerken? En hoeveel kost een vakantiedag eigenlijk?
Wel of niet betalen?
Opzegtermijn is vakantie? Stel, uw werknemer neemt ontslag. Gedurende de opzegtermijn heeft u liever niet dat hij nog komt werken. Is het dan zo dat u deze opzegtermijn als vakantiedagen kunt afboeken? Dat zou mooi zijn.
Dat hangt er echter van af. De opzegtermijn kunt u alleen dan als vakantie aanmerken, als u deze periode van tevoren in overleg met uw werknemer als vakantiedagen aanwijst. U mag het dus niet eenzijdig bepalen.
Tip. Probeer dus met uw werknemer (schriftelijk) af te spreken dat hij zijn vakantiedagen opmaakt tijdens de opzegtermijn. Heeft uw werknemer bijvoorbeeld nog tien vakantiedagen? Probeer dan af te spreken dat hij de laatste twee weken van de opzegtermijn vrij neemt. Let op. Ook als u uw werknemer op non-actief heeft gesteld, mag u niet zonder meer deze dagen als vakantie afboeken.
ADV-dagen uitbetalen? Hoe zit het met ADV-dagen? Moet u die ook uitbetalen? Nee, deze hoeft u in principe niet uit te betalen als deze bij het einde van het dienstverband nog niet zijn opgenomen. Valt u onder een CAO? In de meeste CAO’s staat namelijk dat u deze niet-opgenomen ADV-dagen wel moet uitbetalen. Tip. Sla dus altijd de eventuele CAO er even op na.
Te veel vakantie opgenomen? Wat nu als uw werknemer juist te veel vakantiedagen heeft opgenomen? Dan zou u dus juist geld van uw werknemer te goed hebben. Mag u dit geld dan verrekenen met de eindafrekening?
Ja, dat mag als uw werknemer zelf heeft gevraagd om een voorschot te nemen op zijn vakantiedagen. Maar u mag niet verrekenen als uw werknemer extra vrije dagen moest opnemen vanwege bijvoorbeeld een bedrijfssluiting.
Ook betalen bij ontslag? Wist u trouwens dat het voor het uitbetalen van de vakantiedagen niet uitmaakt hoe er een einde is gekomen aan de arbeidsovereenkomst? Sterker nog, zelfs als u uw werknemer op staande voet heeft ontslagen, heeft hij nog steeds recht op uitbetaling.
Wat kost u een vakantiedag?
U heeft nu dus vastgesteld dat u een aantal vakantiedagen toch moet uitbetalen. Maar wat kost u zo’n vakantiedag nu eigenlijk? Welnu, de waarde van een vakantiedag is gelijk aan de beloning die uw werknemer anders over die dag gehad zou hebben.
De berekening. Om de waarde van een vakantiedag te bepalen, neemt u het jaarsalaris inclusief vakantietoeslag en overige loonbestanddelen zoals een dertiende maand of een provisie. Dit bedrag deelt u dan door 261 (het aantal werkdagen in een jaar) en u heeft de waarde van één (vakantie)dag.
Tot slot nog even dit
Het wordt in de praktijk vaak vergeten, maar het is wel belangrijk. Uw werknemer heeft namelijk niet alleen recht op uitbetaling van vakantiedagen, maar ook op een verklaring van u waarin staat hoeveel vakantiedagen hij nog te goed had. Tip. U kunt daarbij uw werknemer vertellen dat hij deze vakantiedagen bij zijn nieuwe werkgemer alsnog onbetaald kan opnemen.