WERVING & SELECTIE - 23.11.2004

Kerstvacature

Het is niet ondenkbaar dat u onverwacht een vacature vrij heeft, net voor de feest­dagen. De vraag is dan: werven of niet? En wat als tussenoplossing?

Alleen werven als het erg dringend is

Stel, uw werknemer heeft u zojuist verrast met de me­dedeling dat hij een andere baan heeft. Over een maand is hij weg.Hoe, maar vooral wanneer gaat u zijn opvolger werven?

Denk aan deze nadelen. Ongeveer de helft van uw kandidatenbestand is er niet (wintersport, fa­milie-uitje et cetera) en u loopt het risico dat uw du­re advertentie niet de reacties oplevert die u graag wilt hebben.

Ook de vaak beoogde neveneffecten van uw advertentie, naamsbekendheid en positieve uitstraling, missen voor een belangrijk deel hun doel.

Maar het valt toch extra op? De verdediging dat juist úw advertentie eruit springt omdat er zo weinig zijn, levert u vooral kandidaten op die solliciteren om te solliciteren en niet degenen die 100% voldoen aan het profiel van uw vacature.

Ons eerste advies luidt daarom ook: niet werven in een feestperiode als het niet dringend nodig is.

Maar wanneer dan wel?

Bepaal de doelgroep die u wilt bereiken: lokaal of lan­delijk, mensen met kinderen of juist zonder (zo­als starters of juist ouderen). Tip. Via http://www.postbus51.nl kunt u alle schoolvakanties achterhalen en daar rekening mee houden. Plan de werving dan in na de feestdagen en benut de tussenliggende tijd anders.

Benut de tijd om voor te bereiden. Als u besloten heeft om uw advertentie later te plaatsen, dan kunt u wel alvast alles voorbereiden: de tekst, de re­servering van de advertentieruimte, de functie­be­schrijving, het concept voor bevestigings- en af­wij­zingsbrieven, de data voor gesprekken, etc.

Zo haalt u de verloren tijd in. Houd de reactie­pe­riode in uw advertentie beperkt, bijvoorbeeld tien dagen. Dat dwingt tot snelle actie.

Bij plaatsing in het weekend kunt u aan het eind van de daaropvolgende woensdag al overgaan tot het telefonisch uitnodigen van enkele kandidaten die helemaal in het profiel passen, zo haalt u de verloren tijd snel in!

En zo lost u dat tussentijds op!

Loonbesparende tips. Lang niet altijd is directe vervulling van een vacature noodzakelijk.

Collega’s nemen vaak (tijdelijk) over, de feestdagen zijn niet altijd even druk en sommige werk­zaam­heden kunnen best even blijven liggen. U be­spaart hiermee tevens extra loonkosten!

Overbrugging elders zoeken. Afhankelijk van de zwaarte van de functie die u vacant heeft, kunt u ter overbrugging ook gebruikmaken van vakantiekrachten, ex-stagiaires, uitzendkrachten of i­n-te­rims. Tip. Het grote voordeel van deze overbrugging is dat de tijdelijke kracht misschien heel geschikt blijkt te zijn voor de functie en er ook interesse in heeft.

Dat spaart u een advertentie uit, maar daar staan dan wel de eventuele overnamekosten van een bu­reau te­gen­over.

Of via een interim. Huurt u een vakspecialist in via een bureau (interim), dan zou het best wel eens kunnen zijn dat zo iemand uiteindelijk inte­res­se heeft om van het interim-bureau over te stappen naar uw bedrijf.

Hieraan wel eens gedacht? Wel eens gedacht aan een tijdelijk contract voor een werkloze die bij het CWI staat ingeschreven? Het CWI helpt u gratis en de werkloze is direct beschikbaar!

Als het niet écht dringend is, werf dan niet tijdens feestdagen. Dat is weggegooid geld. Laat eigen collega’s waarnemen, dat is het goedkoopst. Of zoek een tijdelij­ke vervanger tussen uw ex-stagiaires, ex-werknemers, ex-vakantiehulpen of denk eens aan een langdurig werkloze via het CWI.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01