Een zieke oproepkracht, loon doorbetalen of niet?
Stel, u heeft een oproepkracht in dienst genomen. Tijdens haar vrije dagen wordt ze ziek. Ze eist loondoorbetaling. Bent u daartoe verplicht? Wat moet u weten?
Dit moet u eerst weten! Om de vraag te kunnen beantwoorden of een oproepkracht recht heeft op loondoorbetaling bij ziekte (en zo ja, hoelang) is het allereerst van belang om te weten met wat voor oproepkracht u te maken heeft. De oproepcontracten kunnen namelijk worden onderscheiden in voorovereenkomsten en arbeidsovereenkomsten ‘met uitgestelde prestatieplicht’ (oftewel mup-contracten).
Let op. Het gaat om de werkelijke situatie (feitelijkheid) en niet om de benaming die u aan het arbeidscontract geeft. Kijk altijd in de CAO of deze iets regelt over oproeparbeid, of dit juist uitsluit, en wat is afgesproken bij ziekte.
De voorovereenkomst
De voorovereenkomst is zelf geen arbeidsovereenkomst. Het is een intentieovereenkomst waarbij uw oproepkracht zich beschikbaar stelt om na uw oproep te komen werken. Hij is echter niet verplicht de oproep aan te nemen en u bent niet verplicht om op te roepen. Pas als aan een oproep gehoor wordt gegeven, ontstaat een arbeidsovereenkomst voor zolang de werkzaamheden duren.
Let op. Na drie elkaar opvolgende oproepen ontstaat bij de vierde arbeidsovereenkomst een contract voor onbepaalde tijd, tenzij de CAO iets anders regelt.
Als uw oproepkracht (die op basis van een voorovereenkomst-constructie werkt) ziek wordt terwijl hij op een oproep zit te wachten, heeft hij geen recht op loon. Tip. Hij kan dan wél een ZW-uitkering aanvragen bij het Uwv.
Tijdens oproep ziek? Wordt uw oproepkracht echter ziek terwijl hij is opgeroepen, heeft hij recht op 70% van het loon, gedurende 104 weken.
Let op.Tenzij de oproep is aangegaan voor een kortere periode dan 104 weken. De aanspraak op loon eindigt dan met de beëindiging van de oproep.
Dit moet u zeker doen! Om te voorkomen dat het loon bij oproep gedurende 104 weken moet worden doorbetaald, is het raadzaam het begin en einde van de oproep (schriftelijk) vast te leggen.
Tip. Neem in de overeenkomst op dat in het geval er wordt opgeroepen,artikel 7:628 BW uitdrukkelijk wordt uitgesloten. Door deze uitsluiting hoeft u bij ziekte gedurende de eerste zes maanden (of langer ingevolge de CAO) toch geen loon te betalen als u uw oproepkracht heeft ingeroosterd.
Het mup-contract
Bij een mup-contract (met uitgestelde prestatieplicht) verplicht u zich om uw oproepkracht op te roepen wanneer u werk heeft. Hij is dan verplicht na een oproep te komen werken. Wordt hij ziek voor een geplande oproep, dan heeft hij geen aanspraak op loon. Let op. Er kan tóch recht op doorbetaling ontstaan als uw oproep vóór het werk via een werkrooster vaststond. Wordt hij ziek tijdens een oproep, dan heeft hij recht op 70% van het loon voor de duur van de oproep. Tip. Leg begin en einde van de oproep altijd vast. Neem hierin ook de eerdergenoemde uitsluiting van artikel 7:628 BW op.
Pas op voor regelmatig arbeidspatroon!
Als er gedurende drie maanden een regelmatig arbeidspatroon in de oproepen is ontstaan, kan uw oproepkracht stellen dat ‘de bedongen arbeid vermoed wordt gelijk te zijn aan dat urenpatroon’. Als u dat niet kunt weerleggen, dan heeft uw oproepkracht bij ziekte recht op 70% (of een hoger percentage krachtens de CAO) van het loon over de uren van dát arbeidspatroon, gedurende 104 weken. Tip. Ter voorkoming van gedoe over dat gemiddelde, legt u de berekening van het gemiddelde vast in het contract. Ook als een piek in de oproepen slechts een tijdelijk karakter heeft.