Wie heeft er inzage in het Centraal Testamentenregister (CTR)
Wat is het CTR?
Het Centraal Testamentenregister (CTR) is een register dat door de rijksoverheid wordt bijgehouden. Daarin staat wie er een testament heeft gemaakt, op welke datum dat is getekend en bij welke notaris. Ook staat vermeld of er een testament is opgemaakt waarbij alle eerdere testamenten worden herroepen of waarbij een eerder testament wordt aangevuld of partieel gewijzigd. In het CTR staat niets over de inhoud van het testament.
Wie heeft er recht op inzage? Notarissen hebben recht op inzage in het CTR als dat noodzakelijk is voor de uitvoering van hun taken. In de meeste gevallen zal dat noodzakelijk zijn voor het opstellen van een verklaring van erfrecht. Ook is dat nodig voor de overdracht van onroerende zaken of (BV-)aandelen om te achterhalen wie als erfgenamen beschikkingsbevoegd zijn om de akte van levering te tekenen. Tip. Minder bekend is dat ook particulieren recht op inzage in het CTR hebben. Daarvoor worden geen kosten in rekening gebracht.
Hoe inzage doen?
Inzage in het CTR kan zowel schriftelijk als digitaal worden gedaan.
Schriftelijk. Bij een schriftelijke aanvraag moet er een kopie van de overlijdensakte worden bijgesloten. Een rouwkaart is daarvoor niet voldoende. De overlijdensakte wordt meestal verstrekt door de uitvaartonderneming, maar kan door de naaste familieleden van de overledene ook worden opgevraagd bij de gemeente waar de betreffende persoon is overleden. Let op. Dat kan een andere gemeente zijn dan de gemeente waar de overledene als laatste woonachtig was.
Digitaal. Een digitale aanvraag kan eenvoudig worden ingediend door het invullen van een formulier ( https://particulieren.notaris.nl/ctrp ). Daarvoor dient de aanvrager wel te beschikken over de juiste gegevens van de overledene, zoals deze bekend zijn bij de Basisregistratie Personen (BRP). Deze kunnen worden opgevraagd bij de gemeente waar de overledene als laatste stond ingeschreven.
Soms alleen schriftelijk. Soms kan er alleen schriftelijk inzage worden gedaan in het CTR. Dat is het geval:
- voor personen die voor 1 oktober 1994 zijn overleden;
- voor personen die in het buitenland zijn overleden;
- als de gevraagde inlichtingen moeten worden voorzien van een apostille (een voor echt-verklaring getekend door de rechtbank);
- als door een bewindvoerder of curator inlichtingen worden opgevraagd over een persoon die nog in leven is. In dat geval moet er een kopie van de beschikking van de rechtbank worden meegezonden inzake de benoeming tot bewindvoerder of curator.
Inhoud van het testament. Is er een testament opgemaakt, dan kan voor de inhoud contact worden opgenomen met de notaris. Dat kan de notaris zijn waarbij het testament is getekend, maar dat mag ook de eigen notaris zijn. De notaris verstrekt alleen informatie over het testament aan belanghebbenden (erfgenamen en legatarissen). Anderen hebben daar niets mee te maken!