Wettelijke regels arbeidskorting discriminerend bij WGA-uitkering van het UWV: wat kunt u doen?
Praktijkgeval. In 2018 heeft een werknemer gewerkt in loondienst bij een werkgever. Hij is gedeeltelijk arbeidsongeschikt. De werknemer ontvangst naast zijn loon een WGA-uitkering. De uitkering wordt rechtsreeks betaald door het UWV en niet via de werkgever. De werknemer heeft in zijn aangifte inkomstenbelasting aangegeven dat hij een WGA-uitkering heeft genoten. Hij heeft deze aangegeven als loon uit vroegere arbeid (uitkering). De inspecteur legt een aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen op en past daarbij een arbeidskorting toe van € 262.
Arbeidskorting?
De arbeidskorting geldt voor de werknemer met arbeidsinkomen. Bij de berekening van de arbeidskorting heeft de Belastingdienst alleen het loon uit arbeid in aanmerking genomen, maar niet de WGA-uitkering. Volgens de werknemer is dat onterecht. Hij maakt bezwaar tegen het bedrag van de arbeidskorting. Hij vindt dat de WGA-uitkering als loon uit tegenwoordige arbeid moet meetellen bij de berekening van de arbeidskorting. De Belastingdienst is het daarmee niet eens.
Wat heeft werkgever hiermee te maken?  Volgens het hof is de uitkering terecht niet meegerekend als arbeidsinkomen bij de berekening van de arbeidskorting. Als grondslag geldt het inkomen uit tegenwoordige arbeid. Omdat de WGA-uitkering geen rechtstreekse tegenprestatie is voor verrichte arbeid, is de uitkering geen loon uit tegenwoordige arbeid en telt daarom niet mee voor de berekening van de arbeidskorting. Het hof is het wel met de werknemer eens dat hij ongelijk wordt behandeld. Let op.  Zou de werkgever de uitkering van het UWV hebben ontvangen en hebben doorbetaald aan de werknemer, dan was het loon wel meegeteld voor de berekening van de arbeidskorting. Het hof vindt dat de werknemer recht heeft op een hogere arbeidskorting.
De Hoge Raad aan het woord ...
De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:1657) is het met het hof eens dat de WGA-uitkering terecht niet als loon uit tegenwoordige arbeid is aangemerkt. Hij is het echter ook met het hof eens dat het gelijkheidsbeginsel geschonden is. Omdat de Belastingdienst het rechtstreeks ontvangen van de WGA-uitkering anders behandelt dan het via de werkgever ontvangen van de uitkering, worden gelijke gevallen ongelijk behandeld. In beide gevallen hoort de uitkering niet mee te tellen voor de berekening van de arbeidskorting. De Hoge Raad vindt ten slotte dat het aan de wetgever is om dit onderscheid weg te halen door de wet aan te passen. Hij verhoogt de arbeidskorting niet.
Voor meer informatie over de WIA-uitkering, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 1.
Doorbetalen aan werknemer? Zolang dat probleem niet wettelijk is opgelost, kunt u overwegen een uitkering van het UWV door te betalen aan uw werknemer. Daarmee profiteert hij van het verbonden wettelijk onderscheid en ontvangt hij de arbeidskorting over de WGA-uitkering. Omdat uw loonsom stijgt, stijgt waarschijnlijk ook uw vrije ruimte van de werkkostenregeling marginaal. Let op.  Na het wettelijke herstel kunt u over de WGA-uitkering geen arbeidskorting meer toekennen. Wanneer de wet wordt hersteld, is nog niet bekend. Wij volgen dat voor u op de voet.