Verschillende generaties op de werkvloer biedt kansen
In menig organisatie werken momenteel medewerkers uit vier generaties. Deze babyboomers, millennials, Generatie X en digital natives van Generatie Z verschillen in hun drijfveren en communicatiestijlen en dat kan soms zelfs tot spanningen leiden.
De juiste mix geeft kracht
Iedere generatie heeft unieke talenten, perspectieven en werkstijlen en in deze verscheidenheid schuilt een enorme kracht. Een diverse mix van generaties kan leiden tot innovatie, creativiteit en duurzame resultaten. Binnen een generatie is er ook weer verscheidenheid in achtergrond, opleidingsniveau en sekse. Accepteer al deze verschillen en zie het als een kracht. Tip. Gebruik de verschillen bij het samenstellen van een project- en afdelingsteam. In diverse teams worden problemen vanuit verschillende invalshoeken belicht, vragen beantwoord en oplossingen bedacht. Dit leidt tot betere analyses, antwoorden en oplossingen.
Begrip(pen). Het eerste wat nodig is om generaties effectief samen te laten werken, is begrip en waardering. Dit betekent dat vooroordelen over leeftijd moeten verdwijnen. Jongeren moeten niet worden gezien als onervaren en ouderen niet als minder flexibel. Verschillen in werkvoorkeuren en communicatiestijlen zijn vaak een gevolg van de tijdsgeest waarin iemand opgroeide, zoals:
- babyboomers (1946-1964) zijn vaak loyaal, gericht op hiërarchie en gewend aan traditionele werkvormen;
- Generatie X (1965-1980) hecht waarde aan zelfstandigheid en een goede balans tussen werk en privé;
- millennials (1981-1996) zijn vaak ambitieus, gericht op teamwork en verwachten flexibiliteit en zingeving;
- Generatie Z (1997-2012) groeit op in een digitale wereld, zoekt snelheid, innovatie en directe feedback.
Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Organiseer workshops of teamgesprekken waarin medewerkers inzicht krijgen in hun verschillen. Begrip kweken voorkomt misverstanden en creëert een basis van respect.
Benut elkaars sterke punten
Verschillende generaties hebben unieke vaardigheden en perspectieven. Combineer deze krachten. Denk aan:
- ervaring en visie. Oudere generaties brengen vaak een schat aan ervaring en strategisch inzicht mee. Laat hen optreden als mentoren voor jongere collega’s, bijv. door een buddysysteem;
- innovatie en technologie. Jongere generaties zijn vaak digitaal vaardig en denken out of the box. Geef hun de ruimte om met innovatieve ideeën te komen en technologie slim in te zetten;
- balans en verbinding. Generatie X kan een verbindende rol spelen. Zij begrijpen de structuur waar babyboomers zich prettig bij voelen en de flexibiliteit die millennials en Generatie Z nodig hebben.
Pas communicatie aan. Communicatie kan een struikelblok zijn tussen generaties. Waar babyboomers gewend zijn aan fysieke of telefonische gesprekken en e-mails, geven jongere generaties vaak de voorkeur aan korte, informele berichten via tools als Slack of WhatsApp. Even de telefoon pakken of op collega’s afstappen is er niet altijd bij hen bij. Ook luisteren zij voicemails niet af. Tip. Leer met workshopteams flexibel omgaan met communicatiestijlen. Stel een gezamenlijke communicatiecode op waarin afspraken staan over hoe en via welke kanalen er wordt gecommuniceerd.