Een groen dak op bedrijfspand of woning?
Wat is een groen dak?
Het concept van een groen dak, ook wel vegetatiedak genoemd, is eenvoudig: planten op het dak die bijdragen aan een betere isolatie en regenwateropvang. Toch komt er bij de aanleg meer kijken dan alleen het plaatsen van vegetatie. Er zijn verschillende soorten groene daken, variërend van eenvoudige sedumlagen (vanaf ongeveer € 50/m2 doe het zelf) tot uitgebreide daktuinen. Het meest geschikt hiervoor zijn uiteraard platte daken, maar een goede waterdichte onderlaag is wel essentieel en de dakconstructie moet het gewicht van de beplanting kunnen dragen. Tip. Het is verstandig om vooraf een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om te bepalen of uw dak hiervoor geschikt is.
Voordelen van een groen dak. Een groen dak warmt minder snel op dan een traditioneel dak en kan bijdragen aan de thermische isolatie van een pand. Volgens Milieu Centraal moet het echter niet worden gezien als vervanging van reguliere dakisolatie. Tip. Een groen dak biedt een betere geluidsisolatie, wat vooral voor werkplaatsen een groot voordeel kan zijn.
Duurzaamheid en milieuvoordelen. Groene daken helpen de biodiversiteit te bevorderen en dragen bij aan het vasthouden van regenwater. De substraatlaag en de wortels van de planten absorberen water, wat de kans op wateroverlast verkleint. Bovendien zorgt een groen dak voor een schonere lucht en kan het de stedelijke hitte-eilanden bestrijden.
Kostenbesparing en langere levensduur. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat een groen dak geen wondermiddel is, maar wel de levensduur van de waterdichte daklaag met tot wel 20 jaar kan verlengen. In de winter kan een groen dak helpen de stookkosten te verlagen en in de zomer zorgen zonnepanelen op een groen dak voor een hogere opbrengst, omdat de omgevingstemperatuur op het dak lager blijft.
De nadelen van een groen dak. De aanschafsprijs en het onderhoud zijn de belangrijkste nadelen. Een sedumdak moet bijv. regelmatig worden ontdaan van onkruid en de afvoer moet jaarlijks worden gecontroleerd om verstoppingen te voorkomen. Intensieve beplanting, zoals een daktuin, vraagt om extra tijd en kosten voor onderhoud.
Groen dak voor bedrijfspanden
Kosten en btw zijn aftrekbaar en dankzij de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kan 45% van de investering worden afgetrokken. Daarnaast biedt de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) de mogelijkheid om nog eens 75% van de investering af te schrijven. Samen zorgen deze regelingen ervoor dat u circa 10% van de investering kunt terugkrijgen. Tip. Check ook of er regionale subsidies beschikbaar zijn op de Groenesubsidiewijzer ( https://groenesubsidiewijzer.verbeterjehuis.nl ).
Waar moet u op letten bij de aanschaf?
Voordat u een groen dak aanlegt, is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. GroenKeur ( https://groenkeur.nl ) garandeert dat de leverancier voldoet aan kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Let op. Check of de dakconstructie voldoet aan de richtlijnen van de Stichting Bouwresearch (SBR). Hiermee voorkomt u eventuele constructieproblemen of schade door overbelasting.