Zorgen over funderingsproblemen?
Risico op verzakking. Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) lopen 1 miljoen woningen het risico te verzakken. Grote kans dat cliënten/klanten zich zorgen gaan maken. Wat kunt u doen?
Geef uitleg. Leg uit welke soorten funderingen er zijn (diep en ondiep) en wat de risico’s op problemen zijn. Denk daarbij aan de klimaatinvloeden op houten palen (houtrot door lagere waterstand) en op verschilzetting (verzakking door dalende bodem). Tip 1. Verwijs daarbij naar de bodemkaart van Klimaateffectatlas ( https://www.klimaateffectatlas.nl/nl/risicokaarten-funderingen ). Daar is onder andere te vinden wat in een bepaald woongebied de risico’s op paalrot zijn (tot 2050) en wat het percentage panden is met houten palen. Tip 2. Op de website van het KCAF ( https://www.kcaf.nl ) is onafhankelijke informatie over de funderingsproblematiek te vinden en op de meldingenkaart wordt het aantal meldingen bijgehouden. Ook is er een uitgebreide kennisbank.
Signalen. Zoals u wel weet, zijn bestaande funderingsproblemen niet altijd, maar wel vaak te herkennen. Uw cliënt/klant kan alleen of samen met u op speurtocht gaan. Denk daarbij bijv. aan verzakkingen, scheefstand, scheuren in de buitengevel, bredere scheuren in binnenmuren en vloeren, klemmende ramen en deuren, aflopende of scheve vloeren en een hoogteverschil tussen de woning en de stoep. Tip. Bij Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente is de oorspronkelijke tekening op te vragen waarop is aangegeven welke fundering er is toegepast.
Aankoop woning. Uiteraard moet de makelaar wijzen op de situatie in het betreffende gebied. Het is slim om als de potentiële koper vragen te stellen, zoals: Wat is het soort ondergrond waarop de woning staat? Wat is het funderingstype van deze woning? Wat is de staat van de fundering?
Als er mogelijk problemen zijn. Als er problemen zijn of vermoed worden, dan is verder onderzoek aan te bevelen. De brochure Stappenplan Funderingsonderzoek en aanpak funderingsherstel kan daarbij helpen ( https://www.kcaf.nl/wp-content/uploads/2024/04/77593_RVO_Stappenplan_Fundering.pdf ). U kunt eventueel zelf eerst een quickscan doen en dan offertes opvragen voor een funderingsonderzoek.