ONTSLAG - 14.06.2024

Ziek en aan het werk bij concurrent, ontslag op staande voet!

Louis werkte als verhuizer bij verhuisbedrijf Vlotjes toen hij zich ziek meldde. Na ruim een jaar kwam Vlotjes erachter dat Louis werkzaamheden deed voor een concurrent. Hij ontsloeg Louis op staande voet. Hoe ziet de rechter dat?

Wat speelde er nu precies? Louis was sinds 2018 als verhuizer werkzaam voor Vlotjes, eerst gedetacheerd en sinds 2020 in vaste dienst. Na zijn ziekmelding in 2022 onderzocht de bedrijfsarts hem in een jaar tijd zes keer en oordeelde steeds dat hij niet geschikt was om zijn eigen werkzaamheden uit te voeren. Dat kwam deels door fysieke beperkingen, maar ook door werkgerelateerde factoren.

Advies: tweede spoor. De bedrijfsarts concludeert dat de functie bij Vlotjes niet passend is en ook niet passend te maken is. Hij adviseert inschakeling van een re-integratiebureau om re-integratie bij een andere werkgever, het zogenaamde ‘tweede spoor’, te starten. Pas na herhaalde gesprekken geeft Louis toestemming voor het opstarten van zo’n tweedespoortraject.

Voor meer informatie over re-integratietaken, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 6.

Waar gaat het mis bij het ontslag?

Betrapt. In de herfst van 2023 krijgt Vlotjes een tip dat Louis als verhuizer werkt bij een concurrent. Vlotjes schakelt direct een recherchebureau in en deze bevestigt de tip: Louis heeft op meerdere dagen werk verricht dat verband houdt met een verhuizing. Dit was enkele dagen nadat hij had ingestemd met het tweedespoortraject. Hierna ontslaat Vlotjes Louis op staande voet.

Meerdere redenen voor ontslag. Vlotjes verwijt Louis dat hij niet eerlijk is geweest over zijn beperkingen, dat hij verzwegen heeft ergens anders te werken en dat hij het verbod op nevenwerkzaamheden overtreden heeft. Door dit alles is het vertrouwen van Vlotjes in Louis ernstig en onherstelbaar beschadigd.

Werknemer Louis ziet dat anders. Louis vindt dat het ontslag niet tijdig is gegeven. Bovendien had Louis op eigen initiatief invulling gegeven aan zijn re-integratie in het tweede spoor en dat was helemaal in lijn met de adviezen van de bedrijfsarts. Er was dus geen sprake van nevenwerkzaamheden. Louis stapt naar de rechter (ECLI:NL:RBDHA:2024:4366) en eist in totaal € 35.000 aan transitievergoeding, billijke vergoeding en schadevergoeding. Verhuisbedrijf Vlotjes vindt dat het ontslag terecht is, onverwijld is gegeven en dat Louis de procedurekosten moet dragen.

Wat vindt de rechter daarvan?

De rechter geeft Vlotjes gelijk. Deze vindt dat er sprake is van een dringende reden, omdat Louis zijn re-integratieverplichtingen heeft geschonden door werk te doen waarvoor hij bij Vlotjes arbeidsongeschikt was. Ongeacht of Louis daar proefdraaide of betaald werd. Daarbij speelt mee dat Louis enkele weken daarvoor door de bedrijfsarts was beoordeeld dat hij zeer beperkt belastbaar was. Ook speelt mee dat het uitgangspunt van het tweede spoor was dat Louis geplaatst moest worden in een ander functie dan verhuizer.

Op tijd opgezegd? De wet zegt dat een ontslag op staande voet onverwijld (meteen) moet worden gegeven. Een werkgever moet immers onderzoek (laten) doen naar de feiten en mag de onderzoeksresultaten afwachten voordat hij een beslissing neemt over een ontslag. In dit geval heeft Vlotjes Louis twee dagen na ontvangst van het onderzoeksverslag ontslagen. De rechter vindt dit onverwijld.

Voor meer informatie over ontslag op staande voet, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 6.

Als een werknemer tijdens ziekte ergens anders vergelijkbaar werk doet, is dat een dringende reden voor een ontslag op staande voet, zeker als de bedrijfsarts kort ervoor nog heeft geoordeeld dat de werknemer nog steeds zijn eigen werkzaamheden niet kan doen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01