DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 10.06.2024

Welk tarief bij omzetten box 2-verlies in belastingkorting?

Uw aanmerkelijkbelangverlies (box 2) kunt u op verzoek omzetten in een belastingkorting. Door dit verzoek op het juiste moment in te dienen, kan uw belastingkorting mogelijk toenemen. In de praktijk wordt dit regelmatig over het hoofd gezien.

Aanmerkelijk belang. U heeft een aanmerkelijk belang als u, al dan niet samen met uw fiscale partner, direct of indirect minimaal 5% van de aandelen in een BV heeft. De voordelen die u behaalt met uw aanmerkelijk belang, zijn belast in box 2. Over de eerste € 67.000 betaalt u 24,5% belasting en over het meerdere 33%, maar u kunt uiteraard ook een verlies uit aanmerkelijk belang behalen.

Aanmerkelijkbelangverlies

Verrekenen. Het verlies dat u in box 2 behaalt, mag u in beginsel enkel verrekenen met winsten die u eveneens in box 2 behaalt. Dit betekent dat er winst moet komen uit andere BV’s waar u een aanmerkelijk belang in heeft.

Belastingkorting. Maar als u geen aanmerkelijk belang meer heeft, kunt u, vanaf het tweede jaar na het jaar waarin u geen aanmerkelijk belang meer heeft, bij de Belastingdienst verzoeken om dit verlies om te zetten in een belastingkorting.

Hoogte belastingkorting

Wisselend tarief. Box 2 kent de laatste jaren een wisselend belastingtarief. Lange tijd bedroeg het tarief 25%, later is dit verhoogd naar 26,25% en 26,90% en inmiddels is sprake van een tweeschijventarief met een laagtarief van 24,50% en een toptarief van 33%. Deze wisseling heeft ook invloed op de hoogte van uw belastingkorting.

Rechtbank. Onlangs heeft Rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2024:370) namelijk uitleg gegeven met betrekking tot de vraag welk belastingtarief van toepassing is voor de hoogte van de belastingkorting. Geldt het tarief dat van toepassing is op het tijdstip waarop de dga het verzoek heeft ingediend? Is het tarief dat geldt op het tijdstip waarop de beschikking van de belastingkorting wordt vastgesteld, bepalend of moet er worden uitgegaan van het tarief dat geldt in het jaar waarvoor omzetting in een belastingkorting is verzocht?

Jaar van omzetting. De rechter heeft uiteindelijk aangegeven dat bij de vaststelling van het belastingtarief het uitsluitend relevant is voor welk jaar om omzetting is verzocht. Ter verduidelijking het hiernavolgende voorbeeld.

Voorbeeld.Geert heeft in 2020 zijn aandelen verkocht en behaalt hiermee een aanmerkelijkbelangverlies van € 100.000. In 2024 verzoekt hij om zijn aanmerkelijkbelangverlies om te zetten in een belastingkorting en dit toe te passen vanaf 2023. Hierdoor bedraagt zijn belastingkorting € 26.900 (€ 100.000 x 26,9% (tarief 2023)) .

Een jaar later. Als Geert had verzocht om de korting pas toe te passen vanaf 2024, dan had hij ‘slechts’ recht op een belastingkorting van € 24.500 (€ 100.000 x 24,50%), omdat dan het (laagste) tarief van 2024 bepalend was.

Wachten. Door de wisseling van het box 2-tarief kan het dus voordeliger zijn om pas om verrekening van de belastingkorting te verzoeken als de (toekomstige) box 2-tarieven bekend zijn. Door gebruik te maken van het hoogste tarief, heeft u recht op een hogere korting. Tip.  Zolang de beschikking van de belastingkorting nog niet onherroepelijk is vastgesteld, kunt u uw verzoek nog wijzigen.

Verrekening

De belastingkorting kan tot negen jaar na het ontstaan van het verlies worden verrekend met de belasting die u over uw inkomen in box 1 verschuldigd bent. Ook voor deze verrekening geldt dat dit pas mogelijk is vanaf het tweede jaar nadat u geen aanmerkelijk belang meer heeft. Let op.  Een verrekening met het verleden is niet mogelijk.

De hoogte van de belastingkorting is afhankelijk van het belastingtarief dat geldt in het jaar waarin om verrekening van de korting is verzocht. Door de wisselende tarieven in box 2 kan het daarom soms voordeliger zijn om te wachten met de verrekening.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01