BEDRIJFSOPVOLGING - 10.06.2024

Verplichte belastingaangifte bij einde bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)?

Als u de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) gebruikt, kunt u flink belasting besparen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Dit betekent ook dat u aangifte moet doen als u hieraan niet meer voldoet. Wat speelt er dan?

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Als u uw bedrijf wegschenkt of het komt na uw overlijden bij uw erfgenamen terecht, kan er gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze regeling komt er in het kort op neer dat er een vrijstelling bestaat over de eerste € 1.325.253 van de waarde van uw bedrijf dat wordt weggeschonken of door vererving overgaat op een derde. Van de rest van de eventuele waarde is 83% vrijgesteld. Vanaf volgend jaar is de eerste € 1,5 miljoen vrijgesteld en van het eventuele meerdere 75%. Deze belangrijke faciliteit kent wel de nodige voorwaarden. Daarom moet u het melden als u hier niet meer aan voldoet.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 10 vindt u meer informatie over de BOR.

Voortzettingsvereiste. Een belangrijke eis inzake het gebruik van de BOR is het voortzettingsvereiste. Dit betekent dat de opvolger die het bedrijf geschonken krijgt of erft, de onderneming minstens vijf jaar na overdracht voort moet zetten. Betreft het een BV, dan is het ook voldoende als de opvolger de aandelen vijf jaar in bezit houdt als een ander het bedrijf voortzet. De Belastingdienst heeft onlangs laten weten dat wanneer er niet meer aan deze voorwaarde wordt voldaan, degene die het bedrijf geschonken kreeg of heeft geërfd, aangifte erf- of schenkbelasting moet doen. Gebeurt dit niet, dan kunnen er sancties volgen.

Formulier. Als er niet meer aan het voortzettingsvereiste wordt voldaan, kan er met een formulier dat beschikbaar is op de website van de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl - zoekterm: voortzettingsvereiste) aangifte worden gedaan. In het formulier kunt u onder meer aangeven waarom u niet meer aan het voortzettingsvereiste voldoet. U kunt het formulier opsturen naar de Belastingdienst/Kantoor Eindhoven, Antwoordnummer 14670, 5600 WK Eindhoven. Het formulier moet uiterlijk acht maanden nadat u niet meer aan het voortzettingsvereiste voldoet, binnen zijn bij de Belastingdienst. Na inzending legt de Belastingdienst u een aanslag erf- of schenkbelasting op.

Redenen. Redenen dat u niet meer aan het voortzettingsvereiste voldoet, kunnen onder meer zijn: de verkoop van het bedrijf, een wijziging van de oorspronkelijke activiteiten van de onderneming of een faillissement. Een voorbeeld hiervan zagen we onlangs voor de rechter (ECLI:NL:RBZWB:2024:2143) . In deze zaak hadden kinderen het bedrijf van hun ouders geschonken gekregen ter waarde van € 1,5 miljoen. Ze zetten het bedrijf voort en maakten gebruik van de BOR. Helaas ging het bedrijf binnen vijf jaar failliet. Dit betekende dat er alsnog aanslagen schenkbelasting op de mat vielen, hoewel de waarde van het bedrijf inmiddels gedaald was naar nihil. Dit maakte echter geen verschil, want de waarde op het moment van schenking was relevant. De kinderen probeerden belastingheffing nog te voorkomen met een beroep op dwaling, maar die vlieger ging niet op.

Wat kunt u hiermee?

Houd er rekening mee dat wanneer u gebruikmaakt van de BOR, u moet voldoen aan de aan deze faciliteit gekoppelde voorwaarden. Voldoet u hier niet langer aan, dan is er in principe toch belasting verschuldigd. De Belastingdienst wijst erop dat u vooroverleg kunt aanvragen als er mogelijk sprake is van een uitzonderingssituatie. Ook voor vooroverleg is een formulier beschikbaar op de website van de Belastingdienst (zoekterm: vooroverleg).

Voldoet u niet meer aan de voorwaarden van de bedrijfsopvolgingsregeling, dan moet u dit zelf melden bij de Belastingdienst, waarna er alsnog een aanslag wordt opgelegd. Meldt u dit niet, dan riskeert u alsnog belastingheffing achteraf plus een boete.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01