ONDERNEMERSCHAP - 28.06.2024

U bent langer starter dan u denkt, dus ook langer genieten van de fiscale startersfaciliteiten?

Na een of twee jaar ondernemerschap voelt men zich niet per se meer starter. Dat gevoel kan fiscaal nadelig zijn. Waarom is dat?

Eerste vijf jaar bent u fiscaal starter

Voor de Belastingdienst bent u de eerste vijf jaar van uw ondernemerschap een starter. Als (startende) ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u gebruikmaken van diverse fiscale regelingen. Wij noemen er een aantal.

Zelfstandigenaftrek. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. In 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die op 1 januari nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, € 3.750. De zelfstandigenaftrek verlaagd uw belastbare winst, waardoor u minder belasting betaalt. Let op 1.  Het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek is beperkt. Het voordeel wordt in 2024 berekend met een tarief van maximaal 36,97%. Let op 2.  Heeft u op 1 januari van 2024 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan bedraagt de zelfstandigenaftrek in 2024 € 1.875.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek. Om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te kunnen komen, moet u:

  • in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan werkzaamheden verrichten voor uw onderneming. Ondernemers die hun werkzaamheden moeten onderbreken wegens zwangerschap, mogen de niet-gewerkte uren gedurende maximaal 16 weken meetellen als gewerkte uren;
  • voldoen aan het grotendeelscriterium. Dit houdt in dat u meer tijd moet besteden aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden, zoals werk in loondienst. Dit criterium geldt niet voor starters. U bent starter als u in een van de afgelopen vijf jaren geen ondernemer was.

Halverwege het jaar gestart. De eis van 1.225 uren geldt ook als u bijv. halverwege het kalenderjaar start met uw onderneming. U mag deze 1.225 uren niet herberekenen naar de periode dat u ondernemer bent. Let op.  U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan het urencriterium. Noteer (bij voorkeur) dagelijks uw werkzaamheden en de hiermee gemoeide tijd.

Startersaftrek. Als starter heeft u ook recht op de startersaftrek. U krijgt dan bovenop de zelfstandigenaftrek van € 3.750 (2024) een startersaftrek van € 2.123. U heeft recht op de startersaftrek als u voldoet aan alle van de volgende voorwaarden:

  • u heeft recht op de zelfstandigenaftrek;
  • u heeft de zelfstandigenaftrek in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikt;
  • u was de afgelopen vijf jaar niet ieder jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Maximale aftrek. In de eerste vijf jaar van uw ondernemerschap kunt u dus maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek. Let op.  Heeft u op het begin van het kalenderjaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan bedraagt de startersaftrek € 1.062. Tip.  Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt u kijken wat uw AOW-gerechtigde leeftijd is: https://www.svb.nl/nl/aow/aow-leeftijd/uw-aow-leeftijd

Geen winst? De zelfstandigenaftrek kan niet meer bedragen dan uw winst voor ondernemersaftrek. Dit geldt echter niet voor starters. Als u recht heeft op de startersaftrek, dan heeft u recht op aftrek van het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek (dit is inclusief de startersaftrek). Heeft u geen recht op de startersaftrek, dan kunt u het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende negen jaar. Hierdoor betaalt u in de jaren waarin u de zelfstandigenaftrek verrekent minder belasting. Natuurlijk moet uw winst dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren. Tip.  De niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek wordt door de Belastingdienst vastgesteld met een beschikking. Het bedrag van de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek vindt u op uw aanslagbiljet.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Start u uw onderneming vanuit een arbeidsongeschiktheidssituatie, dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. U moet dan voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • u heeft op 1 januari van het kalenderjaar de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
  • u kunt een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen (zoals WIA, WAO, Wajong, WAZO);
  • u besteedt in het kalenderjaar minimaal 800, maar minder dan 1.225 uren aan werkzaamheden voor uw onderneming;
  • u bent in een of meer van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer geweest;
  • in 2024 of in een van de vijf voorgaande jaren was er geen geruisloze terugkeer uit een BV.

Hoeveel? Voor het eerste, tweede en derde jaar bedraagt de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid respectievelijk € 12.000, € 8.000 en € 4.000. Let op.  De aftrek kan niet hoger zijn dan uw winst.

MKB-winstvrijstelling

U heeft recht op de MKB-winstvrijstelling. U hoeft voor de MKB-vrijstelling niet te voldoen aan het urencriterium. In 2024 bedraagt de MKB-vrijstelling 13,31% van uw winst uit onderneming na ondernemersaftrek. De MKB-winstvrijstelling verlaagd uw belastbare winst, waardoor u minder belasting betaalt. Let op 1.  Het belastingvoordeel van de MKB-winstvrijstelling is beperkt. Het voordeel wordt in 2024 berekend met een tarief van maximaal 36,97%. Let op 2.  Lijdt u verlies, dan verkleint de MKB-vrijstelling uw verlies, dat is nadelig.

Voor meer informatie over de MKB-vrijstelling, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 7.

Meewerkaftrek

Als uw partner meewerkt in uw onderneming en u uw partner daarvoor geen vergoeding geeft of een vergoeding geeft die minder bedraagt dan € 5.000, dan kunt u gebruikmaken van de meewerkaftrek. Voorwaarde is dat u zelf voldoet aan het urencriterium en dat uw partner 525 uren of meer werkt in uw onderneming. De meewerkaftrek bedraagt:

Aantal meegewerkte uren
Aftrek
Minder dan 525
Geen aftrek
525-875
1,25% van de winst
875-1.225
2% van de winst
1.225-1.750
3% van de winst
1.750 of meer
4% van de winst

Tip.  Als u uw partner een meewerkbeloning geeft die lager is dan € 5.000, dan is dit bij uw partner onbelast. Let op.  U mag een meewerkbeloning tot € 5.000 niet van de winst aftrekken.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als u bedrijfsmiddelen aanschaft voor uw onderneming en deze investeringen in 2024 bij elkaar meer dan € 2.800 maar niet meer dan € 387.580 bedragen, dan kunt u in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het bedrag van de KIA is afhankelijk van het totale bedrag aan investeringen in 2024. . Let op.  Alleen bedrijfsmiddelen die € 450 (exclusief btw) of meer kosten, komen in aanmerking voor de KIA. Als u geen recht heeft op btw-aftrek omdat u bijv. alleen vrijgestelde prestaties verricht, dan is dit € 450 (inclusief btw).

Willekeurig afschrijven. Als u als ondernemer voldoet aan de voorwaarden voor de startersaftrek, dan mag u bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de investeringsaftrek en die u gekocht heeft in de jaren dat u de startersaftrek kon krijgen of in het jaar ervoor (het aanloopjaar), willekeurig afschrijven. Let op 1.  Het bedrijfsmiddel hoeft slechts in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek. U hoeft de investeringsaftrek dus niet gekregen te hebben. Let op 2.  Het maximale bedrag dat u willekeurig kunt afschrijven is gelijk aan het maximale investeringsbedrag voor de KIA (2024: € 387.580).

Voor meer informatie over willekeurige afschrijving, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 7.

Middelen inkomsten, laatste keer. Als u in drie aaneengesloten kalenderjaren een sterk wisselend belastbaar inkomen uit werk en woning (box 1) heeft gehad, dan heeft u meer belasting betaald dan wanneer dat inkomen gelijkmatig over drie jaar verdeeld zou zijn. Door te middelen, kan het zijn dat u geld van de Belastingdienst terugkrijgt. Tip.  Middeling heeft geen invloed op de toeslagen en de Zvw-premie. Let op.  Per 2023 is de middelingsregeling afgeschaft. U kunt nog middelen over 2022, 2023 en 2024.

Voor de Belastingdienst bent u de eerste vijf jaar van uw ondernemerschap een starter. Als (startende) ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u gebruikmaken van diverse fiscale regelingen. Vergeet u deze toe te passen, dan betaalt u meer belasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01