CORONAMAATREGELEN - 28.06.2024

TVL berekenen bij gebroken boekjaar

Tijdens de coronacrisis kon u een tegemoetkoming (TVL) krijgen voor vaste lasten. Deze moest berekend worden op basis van uw btw-aangiften. Maar wat nu als u werkt met een gebroken boekjaar? Wat besliste de rechter hier recentelijk over?

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Omdat u tijdens corona wel kosten maakte, bestond er een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De hoogte van de TVL was afhankelijk van uw omzetverlies ten opzichte van de periode voor de coronacrisis. Het omzetverlies werd berekend op basis van uw btw-aangiften. Onlangs bleek voor de rechter (ECLI:NL:CBB:2024:343) hoe u uw omzetverlies kunt berekenen als u gebruikmaakt van een gebroken boekjaar.

Gebroken boekjaar. In bepaalde sectoren wordt voor de btw-aangifte vaak een zogenaamd ‘gebroken boekjaar’ gebruikt. De aangiften lopen dan niet meer gelijk op met de kalenderkwartalen als basis voor de btw-aangifte. In deze zaak had een agrariër de omzet voor de TVL bepaald door zijn btw-aangiften bij een gebroken boekjaar evenredig toe te rekenen aan de referentieperiode voor de TVL. De rechter is het hiermee eens en vindt niet dat dit handmatig uit de administratie hoeft.

Heeft u een geschil over de berekening van uw TVL omdat u een gebroken boekjaar gebruikt, weet dan dat u voor de berekening van de TVL mag uitgaan van uw btw-aangiften. Reken uw btw-omzetten dan evenredig toe aan de referentieperiode voor de TVL.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01