AUTOBELASTINGEN - 28.06.2024

Toch minder wegenbelasting voor bestelauto met extra stoel

Er bestaat onder voorwaarden een tegemoetkoming in de wegenbelasting (mrb) voor gehandicapten. Er mag dan echter geen extra zitplaats in de laadruimte aanwezig zijn. Hierop is onlangs een uitzondering gemaakt. Wat betekent dit?

Gehandicaptenregeling mrb. Gehandicapten betalen minder mrb (wegenbelasting) voor een bestelauto als deze is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte en een niet-opvouwbare rolstoel. De bestelauto moet dan wel voldoen aan de eisen die voor bestelauto’s gelden. Dat betekent onder meer dat er in de laadruimte geen zitplaatsen aanwezig mogen zijn. Hierop is via de hardheidsclausule een uitzondering gemaakt.

Hardheidsclausule. Als de belastingwet onbedoelde gevolgen heeft, kan hiervan worden afgeweken via de hardheidsclausule. Dit gebeurde onlangs toen het gezin van een gehandicapte in de bestelauto een stoel wilde bijplaatsen, zodat het hele gezin met Ă©Ă©n auto vervoerd kon blijven worden. De staatssecretaris heeft dit via de hardheidsclausule goedgekeurd en aangegeven dat die in vergelijkbare situaties kan worden toegepast.

Terugvragen. Men kan een verzoek doen op grond van de hardheidsclausule en sturen naar het Ministerie van Financiën Corporate Dienst Vaktechniek Team Brieven en Beleidsbesluiten.

Meer informatie over het toepassen van de hardheidsclausule vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 7.

Kan het hele gezin van een gehandicapte alleen vervoerd worden met Ă©Ă©n bestelauto als er in de laadruimte een stoel wordt bijgeplaatst, dan kan via een beroep op de hardheidsclausule toch recht blijven bestaan op een vermindering van de te betalen mrb. Vraag deze eventueel terug als u deze eerder betaald heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01