BOER EN BEDRIJF - 05.06.2024

Stikstofnorm groenbemester als hoofdteelt en na de hoofdteelt

Teelt u een groenbemester als hoofdteelt, dan heeft u op deze teelt een stikstoftotaalnorm. Eerder is al aangekondigd dat u in de meeste situaties geen stikstofruimte krijgt bij een groenbemester die u na de hoofdteelt teelt. Hoe zit dat?

Groenbemester als hoofdteelt

Stikstofruimte bij niet-vlinderbloemige. Teelt u een groenbemester als hoofdteelt, dan krijgt u net als voorgaande jaren stikstofruimte op een niet-vlinderbloemige groenbemester.

Geen stikstofruimte bij vlinderbloemige. Teelt u een vlinderbloemige groenbemester als hoofdteelt, dan krijgt u geen stikstofruimte.

Groenbemester na de hoofdteelt

Aanscherping regels. Teelt u eerst een hoofdteelt en teelt u daarna nog een groenbemester? Voorheen kreeg u voor vrijwel iedere groenbemester stikstofruimte. In de meeste situaties krijgt u echter vanaf 2024 voor de meeste groenbemesters geen stikstofruimte meer. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de totale hoeveelheid stikstof (kunstmest) dat u dit jaar kunt gebruiken. Deze aanscherping is in het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn aangekondigd. In eerste instantie zou deze maatregel al in 2023 van kracht worden. Dat is uitgesteld tot 2024.

Wanneer krijgt u nog stikstofruimte? U krijgt alleen stikstofruimte voor de groenbemester die u na de hoofdteelt teelt, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • u teelt een niet-vlinderbloemige groenbemester;
  • u teelt de groenbemester aansluitend op de hoofdteelt van graan, graszaad of koolzaad;
  • u heeft de groenbemester uiterlijk 31 augustus ingezaaid en u teelt deze tot minimaal 31 januari.

Geen stikstofruimte bij vlinderbloemige. Teelt u een vlinderbloemige groenbemester, dan krijgt u nooit stikstofruimte, ook niet als u deze na de drie aangewezen hoofdteelten teelt.

Teeltduur ongunstig op kleigrond. Vanaf 2024 moet u de groenbemester tot minimaal 31 januari telen. Dit is vooral op kleigrond een ongewenste voorwaarde. Het belemmert u immers om vroeg te starten met de grondbewerking, zoals ploegen.

Stikstofruimte op de graszaadstoppel

Op de groenbemester ingezaaid na de oogst van graszaad, kunt u, zoals hiervoor vermeld, in aanmerking komen voor een stikstoftotaalnorm. Daarnaast kunt u na de graszaadoogst de stoppel ook laten staan als groenbemester.

Niet meer voor graszaadoogst. De graszaadstoppel die u laat staan als groenbemester, wordt niet meer gebruikt voor de graszaadoogst. U vernietigt deze in het najaar of het volgende voorjaar.

Voorwaarden. U kunt een stikstoftotaalnorm krijgen op de graszaadstoppel als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • uiterlijk 15 september is het graszaad geoogst;
  • op zand-, löss- en veengrond laat u de stoppel tot en met 1 december staan;
  • op kleigrond laat u de stoppel minimaal acht weken staan.

Hoogte stikstofnorm. De hoogte van de stikstofnorm is op klei- en veengrond 60 kg per hectare. Op zand- en lössgrond is de hoogte van de norm 50 kg per hectare. Ligt uw perceel in een met nutriënten verontreinigd gebied (NV-gebied), dan wordt de norm met 5% gekort. Ligt uw perceel zand-en/of lössgrond in een NV-gebied dat tevens is aangewezen als grondwaterbeschermingsgebied in de provincie Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg, dan is de korting niet 5 maar 10%.

Teelt u een groenbemester na de hoofdteelt, dan krijgt u alleen stikstofruimte bij een niet-vlinderbloemige groenbemester na de hoofdteelt van graan, gras- en koolzaad. U kunt na de graszaadoogst onder voorwaarden ook de stoppel laten staan als groenbemester.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01