PERSONEEL - 10.06.2024

Spullen niet terug, dan minder loon

Voor veel functies is het noodzakelijk dat u als werkgever allerlei zaken aan een werknemer verstrekt. Wat als deze bij het einde van het dienstverband niet retour komen?

Kostbare bedrijfseigendommen. In veel gevallen verstrekken werkgevers zaken aan hun werknemer(s) die nodig zijn voor het verrichten van de werkzaamheden. Vaak gaat het om kostbare zaken, zoals een laptop, een smartphone of gereedschap.

Retour bij einde dienstverband. Tenzij bij de verstrekking andersluidende afspraken zijn gemaakt, is het natuurlijk wel de bedoeling dat de bedrijfseigendommen bij het einde van het dienstverband weer ingeleverd worden. Let op.  Dit gaat in de praktijk niet altijd goed, denk aan de situatie dat de werkgever en de werknemer met ruzie uit elkaar gaan. Ook als een werknemer uit dienst gaat na een lange periode van ziekte, wil het nog wel eens fout gaan bij het inleveren van bedrijfseigendommen.

Praktijkvoorbeeld. In een geval dat uiteindelijk leidde tot een procedure bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2024:2852) , leverde een werknemer die uit dienst ging een aantal zaken, waaronder een iPhone, niet in bij de werkgever. De werknemer beweerde dat hij deze spullen nooit in zijn bezit had gehad. De werkgever hield een deel van het (laatste) loon in en liet aan de werknemer weten dat dit alsnog betaald zou worden als de spullen alsnog werden ingeleverd. Tip.  Wettelijk gezien (art. 7:632 BW) stond de werkgever in zijn recht: een werkgever mag, onder voorwaarden, boetes en schadevergoedingen verrekenen met het loon van de werknemer.

Geen ontvangstbewijs. In deze procedure ging het om de vraag of het inhouden van loon terecht was. De werknemer stelde immers dat hij geen zaken van de werkgever meer in zijn bezit had. Let op.  Er was geen door de werknemer getekend ontvangstbewijs. De werkgever kon echter aan de hand van een aantal verklaringen van werknemers en van een extern ICT-bedrijf afdoende aantonen dat de werknemer wel degelijk over de iPhone en andere bedrijfseigendommen moet hebben beschikt.

Verrekening met loon is terecht. Hierop besliste de rechter dat de werkgever een deel van het loon mocht inhouden. De werkgever kwam dus met de schrik vrij. Let op.  U bent als werkgever in deze situatie wel btw verschuldigd over de waarde van de ‘ontvreemde’ zaken.

Als bedrijfseigendommen bij uitdiensttreding niet retour komen, mag u deze verrekenen met het (laatste) loon. Laat uw werknemers altijd tekenen voor ontvangst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01