SUCCESSIEPLANNING - 10.06.2024

Rente over de kindsdelen, wat is goed om te weten?

Over de vorderingen van de kinderen op hun langstlevende ouder mag rente worden berekend. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de wet of door het testament. De rente mag ook worden gewijzigd. Waar moet u dan op letten?

Vordering op de langstlevende ouder. Op basis van de wettelijke verdeling wordt de nalatenschap toegedeeld aan de langstlevende echtgenoot (art. 4:13 BW) . De kinderen krijgen een vordering op hun langstlevende ouder voor de waarde van hun erfdeel. Deze vordering is pas opeisbaar na overlijden van de langstlevende ouder en wordt dan van de waarde van de nalatenschap afgetrokken. Tip.  De kinderen hoeven daar geen erfbelasting over te betalen, omdat deze belasting al is voldaan door hun langstlevende ouder (art. 4:14 lid 1 BW) .

Hoogte van de rente

De schuld van de langstlevende ouder kan worden verhoogd als er over de vorderingen van de kinderen rente wordt berekend. Daardoor betalen de kinderen minder erfbelasting na overlijden van hun langstlevende ouder. De hoogte van de rente is afhankelijk van het feit of de eerst overleden echtgenoot wel of geen testament heeft gemaakt.

Voor meer informatie over afwijkende rentepercentages op de vorderingen van de kinderen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 6.

Geen testament. Zonder testament geldt de wettelijke regel dat er rente mag worden berekend als de wettelijke rente hoger is dan 6%. Het gaat dan om een enkelvoudige rente. Momenteel bedraagt de wettelijke rente 7%. Dit betekent dat er jaarlijks 1% rente over de vorderingen mag worden berekend.

Wel testament. Van deze wettelijke regel mag worden afgeweken in een testament. In dat geval moet de rentebepaling worden gevolgd zoals deze is vastgelegd in het testament. Om flexibel te zijn, wordt er in een testament vaak vermeld dat de langstlevende ouder en de kinderen in onderling overleg van de testamentaire rentebepaling mogen afwijken. Dit moet gebeuren voordat er aangifte erfbelasting wordt gedaan, dus uiterlijk acht maanden na overlijden.

Rente wijzigen

Zonder testament mag er van de wettelijke regel worden afgeweken door de langstlevende ouder en de kinderen tezamen. Dat moet ook weer gebeuren voordat er aangifte erfbelasting wordt gedaan.

Voor- en nadeel

Maximaal 6% samengestelde rente. Door de Belastingdienst wordt er maximaal 6% samengestelde rente geaccepteerd. Overlijdt de tweede ouder veel later dan de eerste ouder, dan is de kans groot dat de kinderen na overlijden van de langstlevende ouder weinig of zelfs geen erfbelasting hoeven te betalen.

Een addertje onder het gras. Zonder rente of met een lage rente krijgt de langstlevende ouder een vruchtgebruik over de vorderingen van de kinderen. Deze vorderingen mogen met de waarde van dat vruchtgebruik worden afgewaardeerd. De hoogte van deze waarde is afhankelijk van de leeftijd van de langstlevende ouder. Door de afwaardering hoeft de langstlevende ouder minder erfbelasting te betalen. Let op.  Met een hoge samengestelde rente is er geen sprake van een vruchtgebruik. De langstlevende ouder moet dan over het volle bedrag van de vorderingen erfbelasting betalen.

Keuze. Bij bepaling van de hoogte van de rente over de kindsdelen is de keuze dan ook: minder erfbelasting bij het eerste overlijden of minder erfbelasting voor de kinderen bij overlijden van hun langstlevende ouder.

De hoogte van de rente over de kindsdelen mag worden gewijzigd. Dat moet gebeuren voordat er aangifte erfbelasting wordt gedaan. Tot 6% samengestelde rente is toegestaan, maar dan betaalt de langstlevende ouder wel meer erfbelasting en de kinderen minder. Zonder rente of met een laag rentepercentage is dat omgekeerd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01