AFHAALTRANSACTIES - 03.06.2024

Per 1 april 2024 strengere btw-regelgeving voor afhaaltransacties

De btw-regels voor afhaaltransacties zijn per 1 april 2024 aangescherpt.

Intracommunautaire leveringen Het btw-nultarief is van toepassing op intracommunautaire goederenleveringen, mits de leverancier het intracommunautaire vervoer voldoende aannemelijk kan maken. Voor het toepassen van het nultarief moet de leverancier voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden: de leverancier moet een geldig btw-nummer van de afnemer hebben en een download van het gecontroleerde btw-nummer bewaren en de leverancier moet kunnen aantonen dat de goederen daadwerkelijk naar een ander EU-land zijn vervoerd. Bij afhaaltransacties waarbij de afnemer het vervoer zelf regelt of de goederen zelf op komt halen, is de bewijsvoering van het intracommunautaire vervoer complexer.

Afhalen Bij een afhaaltransactie haalt een buitenlandse afnemer zelf de goederen op bij een Nederlandse leverancier. Een afhaalverklaring gold als bewijs om het vervoer naar een ander EU-land aannemelijk te maken. Deze schriftelijke verklaring wordt ondertekend door of namens de afnemer bij ontvangst van de goederen. Door ondertekening bevestigt de afnemer dat hij, indien nodig, aanvullende informatie verstrekt aan de Belastingdienst omtrent de bestemming van de goederen.

Nieuwe regels Vanaf 1 april 2024 is het gebruik van een afhaalverklaring beperkt. Een afhaalverklaring geldt alleen als bewijs voor het intracommunautaire vervoer als deze is ondertekend door een vaste afnemer of zijn werknemer. De afhaalverklaring moet de volgende informatie bevatten:

  • de naam van de vaste afnemer of zijn werknemer;
  • het kenteken van het voertuig waarmee de goederen worden vervoerd;
  • het nummer van de bijbehorende factuur;
  • de locatie waar de goederen heen worden vervoerd;
  • een toezegging dat de afnemer, indien nodig, aanvullende informatie verstrekt aan de Belastingdienst omtrent de bestemming van de goederen.

In het besluit van 20 december 2023 (stcrt. 2023, 27807) is als toelichting op tabelpost II een voorbeeld afhaalverklaring opgenomen.

bz-advies

Wanneer een externe transporteur door de afnemer wordt ingeschakeld, geldt een afhaalverklaring niet langer als bewijs. In dat geval zijn er aanvullende documenten nodig om het btw-nultarief te kunnen toepassen, zoals een CMR-vrachtbrief of een nota van een derde-vervoerder. Indien bij een afhaaltransactie het intracommunautaire vervoer onvoldoende wordt aangetoond, riskeert de leverancier een naheffingsaanslag btw en boetes, omdat het nultarief dan geweigerd kan worden.

Maak voor afhaaltransacties duidelijke afspraken met afnemers voor het geval de Belastingdienst vindt dat het benodigde bewijs voor het vervoer niet, niet tijdig of onvoldoende wordt verstrekt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01