VERLOF - 14.06.2024

Ouderschapsverlof mag alleen geweigerd worden op grond van zwaarwegende belangen. Wat weegt er zwaar genoeg?

Uw werknemer wil ouderschapsverlof opnemen, maar u ziet dat niet zitten vanwege de grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. De werknemer accepteert uw afwijzing echter niet en stapt naar de rechter. Wat verstaat de rechter onder ‘zwaarwegend’?

Ouderschapsverlof

Is een medewerker de gelukkige vader of moeder van een mooi kindje geworden, dan heeft hij of zij recht op ouderschapsverlof. Sinds augustus 2022 kent ouderschapsverlof zowel een onbetaalde als een betaalde variant:

  • 26 weken (althans het aantal uren dat per week gewerkt wordt) onbetaald verlof, op te nemen tijdens de eerste zeven levensjaren van het kind; en
  • 9 weken (althans het aantal uren dat per week gewerkt wordt) betaald verlof ad 70%, op te nemen tijdens het eerste levensjaar van het kind.

Opnemen verlof. Het ouderschapsverlof mag aaneensluitend of gespreid opgenomen worden en verlof voor meerdere kinderen mag gecombineerd worden.

Aanvraag en beoordeling. Een aanvraag om ouderschapsverlof op te nemen, dient minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk ingediend te worden. Ook moet in de aanvraag vermeld worden hoe de werknemer het verlof op wil nemen, zowel over de jaren als over de week verspreid. Let op.  Het kunnen opnemen van ouderschapsverlof is een recht en een aanvraag kan dan ook niet zomaar geweigerd worden door de werkgever. Wel kunt u de aangevraagde indeling/spreiding weigeren en de werknemer verzoeken het verlof anders in te delen. Dit mag echter uitsluitend in geval van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

Maar wat zijn dan deze zwaarwegende bedrijfsbelangen? Helaas voor u bestaat er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het begrip zwaarwegende bedrijfsbelangen kent geen vaste definitie, maar dient telkens ingevuld te worden al naar gelang de concrete omstandigheden van het individuele geval. Bovendien vindt er steeds een belangenafweging plaats tussen uw zwaarwegende belangen en die van de werknemer.

Recente rechtspraak. In een recent kortgeding (ECLI:NL:RBMNE:2024:2352) sprak de rechter zich uit over zwaarwegende belangen bij de weigering van aangevraagd ouderschapsverlof. In deze kwestie heeft de werkgever een aanvraag geweigerd met de mededeling, dat de werknemer maximaal vier weken aaneengesloten verlof mag opnemen. Volgens de werkgever zou een langere afwezigheid tot schade aan het bedrijf, collega’s en klantrelaties leiden.

Ontwrichtend? De werknemer is niet onder de indruk en de rechter al net zo min. Zwaarwegende bedrijfsbelangen worden namelijk niet eenvoudig aangenomen. Er moet echt sprake zijn van een uitzonderlijke situatie bij de werkgever, die daadwerkelijk voor ontwrichting zorgt. Dat er intern moeite gedaan moet worden om zaken anders te organiseren en dat collega’s zich tijdelijk extra moeten inspannen om zaken op te vangen, is hiervoor op zichzelf onvoldoende.

Aannemelijk maken. Bovendien dient de werkgever deze ontwrichting en de gevolgen ervan voldoende aannemelijk te maken. Dat is niet gemakkelijk, zo blijkt ook in deze zaak. Het wettelijk recht van de werknemer op het naar eigen inzicht opnemen van ouderschapsverlof, is een sterk recht. U zult als werkgever van uitzonderlijk goede huize moeten komen om dit opzij te zetten. Het is altijd goed om in zo’n situatie in gesprek te gaan.

Wanneer een medewerker een aanvraag voor ouderschapsverlof indient, mag u deze alleen afwijzen voor zover het over de indeling van het verlof gaat en dan nog uitsluitend indien er sprake is van zwaarwegende, ontwrichtende bedrijfsbelangen die voldoende aannemelijk zijn gemaakt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01