EIGEN WONING - 10.06.2024

Opletten bij verhuur van (een deel van) uw eigen woning

Het lijkt vaak zo voordelig: de verhuur van een kamer in uw eigen woning. Maar let op: dit kan een vervelend financieel staartje krijgen.

Woonruimte is schaars. Stel dat u in uw woning ruimte over heeft. Met de verhuur van een of meer kamers helpt u woningzoekenden en u verdient er ook nog wat aan. Wellicht besluit u tot een lang verblijf in het buitenland en wilt u uw woning in niet leeg laten staan. Verhuur is dan een voor de hand liggende optie. Bij langere verhuur zijn, onder voorwaarden, huurinkomsten tot maximaal € 5.998 (2024) zonder fiscale gevolgen. Ontvangt u een hogere huur, dan ‘verhuist’ een evenredig deel van uw woning naar box 3 en heeft dit ook consequenties voor eventuele hypotheekrenteaftrek. Bij tijdelijke verhuur is 70% van de huurinkomsten minus enige aftrekbare kosten belast. Let op.  Het verhuren van (een deel van) de eigen woning kan u echter duur komen te staan.

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Verhuur uit den boze. Dat ondervond een echtpaar dat kamers in de eigen woning ging verhuren onlangs. Op enig moment kwam de hypotheekverstrekker achter de kamerverhuur. Niets aan de hand zou u denken: door de extra inkomsten kon het echtpaar immers nog makkelijker de hypotheeklasten betalen. In de hypotheekvoorwaarden stond echter dat de woning uitsluitend dienst mag doen voor zelfbewoning. Verhuur, ook niet van een gedeelte, is uit den boze.

Hypotheekbedrag opgeëist. De kwestie loopt zelfs zo hoog op dat de hypotheekverstrekker de uitgeleende geldsom opeist en een rechtszaak aanspant om het echtpaar bij gebreke van deze schuldaflossing uit de woning te zetten om daarna het pand (onbewoond) te kunnen verkopen.

Wat zegt de rechter?

Het echtpaar voert aan dat ze zonder verhuur van de kamers de hypotheeklasten niet zouden kunnen ophoesten. Met andere woorden: de hypotheekverstrekker heeft geen redelijk belang bij openbare verkoop van de woning. Ondanks eenzelfde mening van het door het echtpaar ingeschakelde Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) besliste de rechter in eerste aanleg anders.

Geen toestemming gevraagd. Het echtpaar had, conform de hypotheekvoorwaarden, voorafgaand toestemming moeten vragen aan de hypotheekverstrekker. Dit hadden ze verzuimd, waardoor de hypotheekverstrekker per direct de nog openstaande hypotheekschuld mocht opeisen.

Openbare verkoop woning. Ook Hof Arnhem-Leeuwarden gaf de hypotheekbank gelijk (ECLI:NL:GHARL:2024:1293) . Dit betekende dat de woning gedwongen verkocht moest worden, omdat het echtpaar de hypotheek niet ineens kon aflossen.

Verhuur nooit mogelijk? Jawel, mits ...

Toestemming vragen. Lees de hypotheekvoorwaarden er goed op na. In dit geval had er vooraf om toestemming gevraagd moeten worden.

Kamerverhuur toegestaan? Ook al wordt in vrijwel alle hypotheekvoorwaarden kamerverhuur verboden, er bestaan wel degelijk ook hypotheken waarbij kamerverhuur wel is toegestaan. Deze hypotheken kennen vaak een hogere rente dan de ‘gewone’ hypotheken en er worden vaak hogere eisen gesteld aan het eigen inkomen. Let op.  Bekijk daarom allereerst of, en zo ja, onder welke voorwaarden uw hypotheekverstrekker kamerverhuur al dan niet toestaat. U voorkomt daarmee veel ellende wanneer de hypotheekverstrekker op enig moment achter de kamerverhuur zou komen. Dat dit zelfs tot een gedwongen openbare verkoop van de woning kan leiden als men de totale nog openstaande hypotheeksom niet kan afbetalen, blijkt uit de beslissing van de rechter.

Beoordeel bij voorgenomen (al dan niet) tijdelijke en/of gedeeltelijke verhuur van de eigen woning uw hypotheekvoorwaarden. Bespreek zo nodig of een aanpassing van de hypotheek tot de mogelijkheden behoort teneinde toch zonder risico van openbare verkoop uw woning te kunnen verhuren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01