BTW NIEUWE REGELGEVING - 10.06.2024

Nieuw wapen tegen btw-fraude

De Europese Unie heeft steeds meer mogelijkheden om belastingfraude te bestrijden. Sinds 1 januari 2024 is het Central Electronic System of Payment information (CESOP) in werking.

Aanbieders van betaaldiensten

CESOP. Het CESOP houdt in dat aanbieders van betaaldiensten de ontvangers van betalingen moeten monitoren. Gegevens van rekeninghouders die meer dan 25 grensoverschrijdende betalingen per kwartaal ontvangen, worden gerapporteerd aan de Belastingdienst. Dit zal ook bijdragen aan het opsporen van btw-ondernemers die zich niet hebben geregistreerd, bijv. verkopers die veel handelen via Marktplaats of andere platforms.

Digitale platforms

DAC7. In 2023 is al DAC7 ingevoerd om te zorgen voor meer fiscale transparantie in de digitale economie. Dit betekent dat digitale platforms verplicht zijn om informatie over verkopers, zoals hun inkomsten, door te geven aan de Belastingdienst. Door de digitalisering bestaat namelijk het risico dat verkopers hun inkomsten via digitale platforms niet (volledig) aangeven in hun belastingaangiften, denk aan btw, inkomsten- en vennootschapsbelasting. Dit verstoort de concurrentie met traditionele bedrijven. Daarom is er een uniforme rapportageverplichting voor platformexploitanten ontwikkeld. Belastingautoriteiten van EU-lidstaten wisselen deze inlichtingen automatisch uit. Hierdoor hebben zij zicht op de inkomsten van verkopers en kunnen zij verschuldigde belastingen vaststellen.

Het hoofddoel van DAC7 is meer transparantie over de inkomsten die verkopers via platforms behalen. Het doel van CESOP is het in kaart brengen van specifieke transacties, beide om op basis daarvan het heffingsrecht voor de btw te kunnen bepalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01