FINANCIERING - 28.06.2024

Niets van de bank, wel via Vroegefasefinanciering?

Als u in een vroeg stadium geld van de bank wilt lenen om een bepaald idee te realiseren, vragen zij vaak eerst een proof of concept (POC). Is een investeerder terughoudend, dan kan de Vroegefasefinanciering (VFF) wellicht uitkomst bieden. Maar is dat wel zo makkelijk te doen?

Een POC. Hieronder wordt (meestal) een methode bedoeld om de praktische haalbaarheid van een concept, theorie, technologie, idee of functionaliteit te bepalen. Het is het beginstadium van de productontwikkeling: vaak van idee naar POC naar prototype naar pilot naar minimum viable product naar product. Een POC is een beperkte, intern gerichte activiteit om een idee, een aanname of ontwerp op de haalbaarheid te testen.

De VFF. Met een lening uit de VFF kunnen starters en MKB’ers onderzoeken of hun idee een kans van slagen heeft in de markt. Deze regeling loopt van 1 januari t/m 31 december 2024, zolang het potje niet leeg is. Let op.  Het betreft een lening en de rente is erg hoog: 9,11%. U moet bovendien een recent businessplan, een intentieverklaring van een toekomstig investeerder en een vroegefaseplan overleggen. Aanvragen doet u bij de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland of Zuid-Holland. Voor andere provincies moet u bij het landelijke loket zijn. Tip.  De aanvraagprocedure start u via de website van RVO.nl ( https://bit.ly/3XfNTmy ), maar u kunt ook eerst uw idee via een Quickscan vrijblijvend aan RVO.nl voorleggen.

U kunt een VFF krijgen (9,1% rente!), maar u heeft dan wel al een intentieverklaring van een investeerder nodig als een financier of investeerder het laat afweten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01