PERSONEEL - 10.06.2024

Leasecontract vorige werkgever overnemen?

Dat het moeilijk is om goede medewerkers aan te trekken, is niets nieuws. Als een kandidaat u vraagt of u het leasecontract voor zijn auto wilt overnemen, kunt u dit waarschijnlijk maar moeilijk weigeren. Waar moet u dan rekening mee houden?

Auto van de zaak. Als u een nieuwe medewerker zoekt, ontkomt u er misschien niet aan om ook een auto van de zaak aan te bieden. Maar wat als de nieuwe medewerker nog een leasecontract heeft lopen via zijn oude werkgever? Is het dan een goed idee om dit contract over te nemen en waar moet u dan rekening mee houden?

Voor meer informatie over het ter beschikking stellen van een auto van zaak, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 29, nr. 6.

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Overname leasecontract. Jan komt in 2022 in dienst bij een nieuwe werkgever en vraagt zijn nieuwe werkgever om het leasecontract van zijn auto van de zaak over te nemen van zijn oude baas.

Afkoopsom. De nieuwe werkgever stemt hierin toe, maar krijgt een rekening van bijna € 10.000 van de leasemaatschappij nadat Jan zijn arbeidsovereenkomst had opgezegd. Dit vanwege de voortijdige beëindiging van het leasecontract bij de oude werkgever.

Voor wie is de rekening?

Niets afgesproken. Na verrekening met het salaris blijft er € 7.052 over en de nieuwe werkgever vraagt aan Jan om dat bedrag aan hem over te maken. Maar Jan stelt dat er nooit is afgesproken dat hij de afkoopsom zou moeten terugbetalen en dit weigert hij dan ook. De nieuwe werkgever is van zijn kant van mening dat Jan de afkoopsom wel degelijk moet vergoeden en stelt zich zelfs op het standpunt dat er sprake is van een onrechtmatige daad van Jan of van slecht werknemerschap. Na flink wat gesteggel tussen Jan en zijn nieuwe werkgever, komt de zaak bij de kantonrechter.

Hoe oordeelt de kantonrechter?

Geen overeenkomst. De kantonrechter constateert (ECLI:NL:RBNHO:2024:1635) dat er inderdaad geen overeenkomst ligt op grond waarvan Jan de afkoopsom van het leasecontract zou moeten terugbetalen aan de nieuwe werkgever. In de arbeidsovereenkomst staat dat de voorwaarden voor de terbeschikkingstelling van de auto in een aparte overeenkomst worden opgenomen en dat deze als bijlage bij de arbeidsovereenkomst wordt gevoegd. De nieuwe werkgever erkent dat de aparte overeenkomst voor de leaseauto nooit door Jan is ondertekend.

Wat is redelijk?

Kosten verdelen. Hoewel er dus met betrekking tot het leasecontract geen overeenkomst tussen Jan en zijn werkgever ligt, oordeelt de rechter dat het ook niet redelijk is dat alle kosten voor het afkopen van het leasecontract voor rekening van de nieuwe werkgever zouden komen. Jan en de nieuwe werkgever zijn niet alleen gebonden aan de schriftelijke arbeidsovereenkomst en de verdere in het bedrijf geldende regelingen, maar zijn op grond van de wet ook verplicht om zich als goed werknemer en goed werkgever te gedragen. Omdat het niet mogelijk was om de kosten exact te bepalen, stelt de kantonrechter de kosten vast op het bedrag dat de nieuwe werkgever al heeft verrekend met het salaris van Jan.

Belast loon. Indien u als werkgever een schuld van een (nieuwe) werknemer betaalt, is dit afgezien van bijzondere omstandigheden loon. Dit betekent dus dat er loonbelasting en premies over dit bedrag verschuldigd zijn. Uiteraard zijn de betalingen voor u als werkgever wel aftrekbaar als loonkosten.

Indien u als werkgever het leasecontract dat uw nieuwe werknemer heeft lopen bij zijn oude werkgever, overneemt, kan dat een dure grap zijn. Doe dit dus alleen als u weet om wat voor bedrag het gaat en maak met uw nieuwe werknemer duidelijke afspraken over wie welke kosten draagt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01