PERSONEEL - 28.06.2024

Is door werkgever betaalde lijfrente werknemer aftrekbaar?

Als u premies voor een lijfrente betaalt, zijn deze onder voorwaarden aftrekbaar. Maar geldt dat ook als u als werkgever de premies voor het personeel betaalt en zo ja, onder welke voorwaarden? Wat is hierover onlangs bekendgemaakt?

Vooral kleinere werkgevers

Uit cijfers blijkt dat zo’n 40% van alle werkgevers voor hun personeel geen pensioenregeling heeft afgesloten. Daardoor heeft ongeveer 20% van alle werknemers geen pensioenregeling. Dit geldt vooral voor kleinere werkgevers. Een alternatief kan zijn om in plaats hiervan meer loon te betalen. De werknemer kan hier dan desgewenst zelf een lijfrente voor afsluiten. Maar wat nu als u deze premie betaalt, is deze dan nog steeds voor de werknemer aftrekbaar? De Belastingdienst heeft hier onlangs antwoord op gegeven.

Voorwaarden aftrek

Lijfrentepremies zijn alleen aftrekbaar als er voldaan wordt aan de fiscale voorwaarden. De belangrijkste is dat de werknemer een pensioentekort heeft. Afhankelijk van de omvang van het pensioentekort, kunnen premies voor een lijfrente worden afgetrokken. Dat kan ook als er in het verleden minder aan premies is afgetrokken dan was toegestaan. Tip.  De regels hiervoor zijn onlangs verruimd. Zo kan er jaarlijks een hoger bedrag aan premies worden afgetrokken en kunnen te weinig afgetrokken premies over de afgelopen tien jaar nog worden ingehaald. Op de website van de Belastingdienst (zoekwoord rekentool lijfrente) vindt u een handige rekentool waarmee u precies kunt uitrekenen welk bedrag aan lijfrentepremies aftrekbaar is.

Werkgever betaalt. Onlangs heeft de Belastingdienst aangegeven onder welke voorwaarden een door de werkgever betaalde lijfrentepremie voor de werknemer aftrekbaar is. Daarbij is er onderscheid gemaakt in betaling van de premie uit het nettoloon en in betaling via aanwijzing als eindloon.

Betaling uit nettoloon. Als de werkgever de premies betaalt uit het nettoloon van de werknemer, dus nadat hierover belasting en premies zijn ingehouden, zijn de premies bij de werknemer aftrekbaar. Vereist is namelijk dat de premie ‘drukt’ op de werknemer en dat is hier het geval. Er moet wel voldaan zijn aan de voorwaarden voor aftrek, wat met name betekent dat er een pensioentekort moet zijn.

Betaling via eindloon. De premies zijn voor de werknemer ook aftrekbaar als de werkgever ze onderbrengt in de werkkostenregeling. Ook dan mist de werknemer namelijk een stukje nettoloon en dus drukken ook dan de premies op de werknemer. Vereist is ook nu dat er een pensioentekort is en dat de werkgever de premies aanwijst als eindloon. Dit betekent dat ze in de vrije ruimte kunnen vallen als hier nog ruimte is. Is dit niet het geval, dan betaalt de werkgever 80% eindheffing over de betaalde premies. Verder moet er voldaan worden aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de premies niet meer dan 30% mogen afwijken van wat in soortgelijke situaties gebruikelijk is. Wijken ze meer af, dan is er voor het meerdere sprake van belast loon.

Verschil met pensioenpremie. Anders dan pensioenpremies mogen lijfrentepremies niet betaald worden uit het brutoloon. Lijfrentepremies zijn namelijk niet gericht vrijgesteld.

Standpunt Kennisgroep

Het hiervoor genoemde standpunt is bekend gemaakt als standpunt van een Kennisgroep van de Belastingdienst (ECLI:NL:KG:070:2024:1) . Tip.  Dit betekent dat u hieraan rechten kunt ontlenen en de inspecteur naar dit standpunt kunt verwijzen, als hij de aftrek zou weigeren.

Lijfrentepremies die u als werkgever voor uw werknemer betaalt, kunnen aftrekbaar zijn als ze uit het nettoloon zijn betaald of zijn ondergebracht in de werkkostenregeling. Er moet wel sprake zijn van een pensioentekort. Dit kan gecheckt worden op de website van de Belastingdienst.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01