BETALINGSVERKEER - 28.06.2024

iDEAL vernieuwd, oude iDEAL houdt per 1 juli 2024 op te bestaan

iDEAL is/wordt vernieuwd en is bovendien overgenomen door EPI. Wat moet u als webshop/online platform hierover weten? Wat verandert er voor u als u zelf een online bestelling plaatst?

Het nieuwe iDEAL

Een speciale betaalpagina. iDEAL is veranderd. Klanten kunnen op een nieuwe iDEAL-betaalpagina hun bank kiezen. Dit is een speciale websitepagina, beheerd door iDEAL en die door webshops moet worden toegevoegd. Nu is het nog zo dat de klant naar een online omgeving van de bank wordt omgeleid, betaalt en dan weer terug wordt geleid naar de webshop.

Een profiel aanmaken. Klanten zijn dan in staat om in de beveiligde iDEAL-omgeving een profiel aan te maken. Daarin worden dan hun voorkeursrekening en adresgegevens opgenomen. Hiermee ontvangt de klant het verzoek om te betalen direct in zijn eigen bank-app. Bestellen en betalen zou zo een stuk soepeler en sneller moeten verlopen. Volgens iDEAL zal ook de conversie verhogen, omdat de klant in de webshopomgeving blijft en geen ‘uitstapje’ meer naar de bank hoeft te maken.

Snel bestellen. iDEAL heeft een knop snel bestellen aan de betaalpagina toegevoegd. Als de webshop het mogelijk maakt, dan hoeft de klant geen adresgegevens meer in te vullen, want deze gegevens worden vanuit het iDEAL-profiel automatisch ingevuld. Let op.  Er is voor de klant dus nog minder reden om een account aan te maken en om zich dus te registreren. Check wat dit voor u voor gevolgen heeft.

Later nog nieuwe betaalvormen erbij

Er wordt nog gewerkt aan ‘nieuwe betaalvormen’. Denk daarbij aan later betalen, in delen betalen en aan automatisch maandelijks betalen (voor bijv. abonnementen).

Wanneer gaat dit nu allemaal spelen?

De nieuwe centrale technische infrastructuur, de iDEAL Hub en de nieuwe iDEAL-betaalpagina maken deze uitbreidingen mogelijk. U zult zelf niet zoveel hoeven te doen. Het zijn vooral de webshopontwikkelaars en payment service providers die aan de slag moeten. Denk bijv. aan WordPress-WooCommerce, Buckaroo, Mollie, enz.

Overleg met uw websitebeheerder

Maakt u gebruik van het online betaalsysteem van iDEAL? Tip 1.  Ga in overleg met uw webshop-/websitebeheerder. Deze kan al sinds eind 2023 beginnen met de daadwerkelijke migratie. Tip 2.  Dat geldt ook als u betaalverzoeken en QR-codes gebruikt. Let op.  Het huidige iDEAL houdt op 1 juli 2024 op te bestaan.

iDEAL heet vanaf 2026 Wero

iDEAL bestaat al sinds 2005 en was heel lang in handen van ABN/AMRO, ING en Rabobank. Anno 2023 is er sprake van 1,3 miljard transacties (circa 73% van alle Nederlandse transacties) en zijn de activiteiten ondergebracht bij Currence ( https://www.currence.nl ). Op 31 oktober 2023 werd bekendgemaakt dat Currence iDEAL BV is overgenomen door EPI (European Payments Initiative -  https://www.epicompany.eu ). Het EPI streeft naar “een veelzijdige oplossing voor een digitale wallet en directe betaling, van rekening naar rekening, onder één Europees merk”. Vanaf waarschijnlijk begin 2026 zal iDEAL Wero gaan heten.

Gebruikt u iDEAL als online betaalmiddel of gebruikt u betaalverzoeken of QR-codes, ga dan in overleg met uw webshop-/websitebeheerder over het hoe en wat van het nieuwe iDEAL. Er is voor de klant dan nog minder reden om een account aan te maken en om zich dus te registreren. Het oude iDEAL houdt 1 juli 2024 op te bestaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01