VEILIGHEID - 14.06.2024

Hoe veilig is bellen en vergaderen onderweg in de auto?

Steeds meer bedrijven verbieden telefonisch vergaderen in de auto, aldus de media onlangs. Wat speelt er zoal en wat zijn de regels? Wist u dat er ook steeds meer gegamed, gefotografeerd en gefilmd wordt onderweg?

“Ik bel je onderweg wel even”

Telefoneren in de auto is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. In de coronatijd werd vergaderen via diensten als Teams, Zoom, Slack en Skype erg populair. De verleiding kan nu groot zijn om onderweg in de auto ook te vergaderen. Veel werknemers zijn namelijk veel onderweg en willen dan de ‘verloren’ tijd zo optimaal mogelijk benutten. Allerlei technische ontwikkelingen maken dat mogelijk. Maar is dat wel zo veilig?

Hoe veilig is bellen onderweg? We weten inmiddels dat bellen in de auto met de telefoon in de hand niet is toegestaan en ook niet veilig is. Er wordt scherp op toegezien en de boetes zijn niet misselijk.

Handsfree bellen. Bellen met de telefoon in een houder is wel toegestaan. Let op.  Wat veel mensen niet weten, is dat men het toestel onder het rijden ook niet mag bedienen en aanraken, ook niet als de telefoon in de houder staat. We denken wel dat handsfree bellen veilig is, maar onderzoek toont aan dat dit toch wel anders ligt. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt uit simulatortests dat het rijgedrag enorm afneemt als iemand belt en dat mensen echt gevaarlijker rijden. Daarbij wordt er geen verschil gezien tussen iemand die handsfree belt of met de telefoon aan het oor. Volgens Veilig Verkeer Nederland ligt dat aan het feit dat de aandacht wordt verlegd van de weg naar het telefoongesprek. Men rijdt er minder geconcentreerd door.

En vergaderen onderweg?

Onder vergaderen verstaan we hier een gesprek met meerdere deelnemers. Dat kan via een app (Teams, Zoom, …) of via een telefonisch groepsgesprek. Let op.  Actief deelnemen aan een vergadering is complexer dan een een-op-eentelefoongesprek en daarmee nog onveiliger. Dat geldt uiteraard al helemaal als er ook nog met beeld wordt vergaderd. Dat zou u als werkgever sowieso moeten verbieden …

Dus verbieden of niet?

U bent niet verplicht om bellen en/of vergaderen te verbieden, maar u kunt als werkgever wel degelijk maatregelen nemen om risico’s te beperken. U heeft als werkgever tenslotte een zorgplicht. Wat kunt u doen?

Wijs op de gevaren. Wijs uw werknemers op de gevaren van telefoneren in de auto. Vertel dat ook handsfree bellen de risico’s verhoogd. Tip.  Overweeg om (zware) onderhandelingsgesprekken, beoordelingsgesprekken, slechtnieuwsgesprekken, e.d. te verbieden.

Vergaderen verbieden? U bent degene die beslist of u vergaderen in de auto verbiedt of niet. Tip.  Verbied sowieso altijd vergaderen met beeld.

Bellen verbieden? Grote ondernemingen, zoals Shell en Unilever, verbieden tijdens werktijd het bellen in de auto. Het is het overwegen waard.

Vastleggen wat uw regels zijn

Dit speelt ook! Dit wist u wellicht niet … Realiseer u dat 11,4% van de mensen wel eens gamet onderweg en dat 25% wel eens foto’s of video’s maakt. Tip.  Leg het vast. Neem alle waarschuwingen, maatregelen en verboden altijd op in uw RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) en in uw personeelsreglement of personeelshandboek.

In de auto handsfree bellen of met de telefoon in de hand is beide erg onveilig. Verbied sowieso videobellen, videovergaderen, gamen en fotograferen/filmen tijdens het rijden en overweeg om bellen en vergaderen in de auto überhaupt te verbieden. Neem dit op in uw RI&E, personeelsreglement en personeelshandboek.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01