HYPOTHEEK - 28.06.2024

Heeft private lease invloed op een hypotheek?

Wie geen geld heeft om een nieuwe auto te kopen, kan deze ook leasen. Maar heeft een leasecontract ook gevolgen als u een hypotheek wilt afsluiten en zo ja, welke? Wat zijn eventueel de alternatieven?

Een auto is voor de meeste Nederlanders onmisbaar. Toch heeft niet iedereen genoeg financiële middelen om zomaar een auto te kunnen kopen, zeker niet als deze opeens door bijv. een ongeval vervangen moet worden. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk een auto te leasen. Dat is te vergelijken met huurkoop en dus is het dan niet noodzakelijk om uit eigen middelen opeens enkele duizenden euro’s op te hoesten. Let op.  Leasen heeft echter wel nadelige gevolgen voor degenen die bijv. op het punt staan een woning te kopen. Wat zijn dan namelijk de gevolgen?

Populariteit leasen neemt toe

Uit onderzoek blijkt dat het leasen van een auto steeds meer in populariteit toeneemt. Alleen al de laatste drie jaren is het aantal leasecontracten met betrekking tot auto’s met 15% gestegen. Van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Vooral jongeren maken graag gebruik van leasen. Logisch, want die beschikken vaak nog niet over genoeg eigen middelen om een auto te kunnen kopen.

BKR-registratie. Als er een leasecontract wordt afgesloten, wordt dat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze stichting registreert alle kredieten van € 250 en meer die langer dan één maand lopen. Ook zakelijke kredieten van meer dan € 1.000 waarvoor men persoonlijk aansprakelijk is, staan geregistreerd. Ook bijzonderheden met betrekking tot kredieten worden geregistreerd, zoals betalingsachterstanden en het inlopen ervan.

Invloed private lease op hypotheek. Het BKR registreert ook gegevens inzake private lease. Ook dit wordt namelijk gezien als vorm van krediet. Dit betekent dat een afgesloten private leasecontract onder meer invloed heeft op een af te sluiten hypotheek en dat, afhankelijk van het private leasecontract, er een minder hoge hypotheek kan worden verkregen. Uit onderzoek blijkt bijv. dat een auto met een nieuwprijs van zo’n € 30.000 waarvoor via private lease € 413 per maand betaald moet worden, afhankelijk van de situatie zo’n € 88.000 minder aan hypotheek kan worden verkregen. In de betreffende situatie is dit onderzocht voor een stel met een gezamenlijk jaarinkomen van € 80.000 en een rente van 3,8%. Bij een lager inkomen en/of hogere rente is de invloed op de te verkrijgen hypotheek nog veel sterker. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening zijn de effecten overigens nog groter.

Effecten jongeren. Vooral jongeren die aankloppen voor een eerste hypotheek zijn de klos als ze een duur leasecontract hebben afgesloten. De hypotheek is lager en bovendien hebben ze vaak ook nog te maken met een studieschuld. Ook die telt mee voor een te verkrijgen hypotheek, al telt sinds dit jaar alleen het maandbedrag mee en niet meer het startbedrag van de schuld.

Alternatieven voor lease

Wie een auto nodig heeft, niet over de vereiste financiële middelen beschikt en binnenkort een hypotheek wil aanvragen, kan dus beter niet voor private lease kiezen. Een goedkopere auto die wel betaalbaar is of een occasion, ligt dan eerder voor de hand, net als sparen totdat het benodigde bedrag beschikbaar is. Als het echt niet anders kan, is lenen buiten de registratie van het BKR wellicht een oplossing. Dat geldt voor leningen die worden afgesloten bij familie of bijv. vrienden. Dit kan echter wel uitermate vervelend uitpakken als er niet aan de aflossingsverplichtingen kan worden voldaan, dus is hier zeker het credo bezint eer ge begint op zijn plaats.

Houd er rekening mee dat een private leasecontract invloed heeft op de hoogte van een aan te vragen hypotheek. Dat komt door de BKR-registratie. De aankoop van een goedkopere auto of lenen bij vrienden of familie kan eventueel een alternatief zijn als u de financiële instellingen wilt omzeilen. Denk wel aan uw aflossingsverplichtingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01