BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 28.06.2024

Geen fiscale eenheid voor de btw als dga werkruimte verhuurt aan zijn BV: rechter overrulet Belastingdienst ...

De rechter was het eens met de dga en niet met de Belastingdienst. Deze laatste vond dat er geen sprake kon zijn van een fiscale eenheid voor de btw bij verhuur van werkruimte aan de eigen BV. De rechter dacht daar anders over, lees verder!

Hier ging het over ... Een directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit alle aandelen van een holding. Deze holding bezit op haar beurt alle aandelen van een tussenholding. De tussenholding bezit vervolgens alle aandelen in acht BV’s. De dga stelt werkkamers en een garage ter beschikking aan de tussenholding, die de dga gebruikt voor zijn werkzaamheden. De werkkamers zijn onderdeel van zijn eigen woning. De dga en de desbetreffende BV hebben een huurovereenkomst afgesloten. Over de maandelijkse huurprijs van € 2.000 wordt geen btw berekend.

Om beschikking verzocht. De dga verzoekt de inspecteur om een beschikking af te geven dat er een fiscale eenheid voor de btw bestaat tussen alle vennootschappen en de dga. Als er sprake is van een fiscale eenheid, hoeft er voor de onderlinge leveringen van goederen en diensten geen btw in rekening gebracht te worden. De inspecteur heeft bij beschikking enkel de holding en de BV aangemerkt als fiscale eenheid voor de btw. Bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant is in geschil of ook de dga onderdeel kan zijn van deze fiscale eenheid voor de btw (ECLI:NL:RBZWB:2024:3509) . De dga is namelijk van mening dat de terbeschikkingstelling van werkruimtes een economische activiteit is. De inspecteur vindt van niet, dus belandt de zaak voor de rechter.

Voor meer informatie over de fiscale eenheid, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 31, nr. 7.

Wat zegt de wet?

Alleen lichamen en natuurlijke personen die ondernemer zijn voor de omzetbelasting kunnen tot een fiscale eenheid voor de btw behoren (art. 7 Wet op de omzetbelasting 1968 in samenhang gelezen met art. 9 lid 1 van de BTW-richtlijn 2006) . In artikel 9 lid 1 van de BTW-richtlijn 2006 wordt het begrip belastingplichtige en economische activiteit als volgt omschreven: “ als ‘belastingplichtige’ wordt beschouwd eenieder die, op ongeacht welke plaats, zelfstandig een economische activiteit verricht, ongeacht het oogmerk of het resultaat van die activiteit”.

Economische activiteit? Als economische activiteit wordt in het bijzonder beschouwd de exploitatie van een lichamelijke of onlichamelijke zaak om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen.

Wat zegt de rechtbank?

Omdat de dga de werkruimtes al meer dan twaalf jaar ononderbroken ter beschikking stelt aan de BV als kantoor en werkkamer die hij gebruikt voor zijn werkzaamheden en waarvoor hij ook een vergoeding ontvangt, oordeelt de rechtbank dat de werkruimtes worden gebruikt om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen. De verhuur van de werkkamers aan de eigen BV is dus een economische activiteit in de zin van artikel 9 lid 1 alinea 2 van de BTW-richtlijn 2006.

Inspecteur gaat de mist in. De inspecteur stelt zich, onder verwijzing naar het arrest Borsele (ECLI:EU:C:2016:334) , op het standpunt dat er geen sprake is van een economische activiteit, omdat de verhuur niet openstaat voor derden en er dus geen sprake is van deelname aan de markt. Volgens de rechtbank is het door de inspecteur aangehaalde arrest alleen relevant in situaties waarin diensten worden verricht door een publiekrechtelijk lichaam (zoals de gemeente Borsele).

Conclusie van de rechter is dat in dit geval de dga voor de verhuur van de werkruimtes in de woning aan de eigen BV moet worden aangemerkt als ondernemer voor de btw. In dat geval staat vast dat er wordt voldaan aan de voorwaarden voor het vaststellen van een fiscale eenheid tussen hem, de holding en zijn BV.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01