EMIGRATIE - 03.06.2024

De fiscale ‘vluchteling’

Door de nieuwe belastingregels en gewijzigde tarieven (excessief lenen, progressief box 2-tarief, enz.) wordt een emigratie steeds aantrekkelijker.

Emigratie Tegenwoordig heeft bij vermogend Nederland een (fiscale) emigratie aanzienlijk meer belangstelling dan vroeger. Een emigratie moet ook echt een emigratie zijn in de ogen van de Belastingdienst. Zich in een ander land inschrijven bij een gemeente is onvoldoende.

Controlebevoegdheden De Belastingdienst heeft zeer ruime en vergaande bevoegdheden om te controleren, zoals het opvragen van energienota’s van de (voormalige) eigen woning, indien deze wordt aangehouden, derdenonderzoek bij verenigingen, buren, kranten, ed. Een derdenonderzoek kan inhouden dat de Belastingdienst op de stoep staat van buren, vrienden, familieleden, ed. met vragen over uw doen en laten in Nederland. Al deze feiten tezamen bepalen of een persoon nog in Nederland woont of daadwerkelijk is geëmigreerd en een nieuw leven opbouwt in een ander land. Doordat de fiscale emigratie van zoveel feitelijkheden afhangt, eindigt een door de Belastingdienst opgestart woonplaatsonderzoek vaak in een juridische procedure, waarin de belastingplichtige veelal het onderspit delft.

Bewijs Hof Arnhem-Leeuwarden heeft in een dergelijke casus (ecli:nl:gharl:2024:2464) echter ten voordele van de belastingplichtige beslist. Tegen de belastingplichtige was een woonplaatsonderzoek opgestart door de Belastingdienst. De belastingplichtige vroeg bij de Belastingdienst alle revelante gegevens over hem op en op basis waarvan de Belastingdienst vond dat de belastingplichtige in Nederland woonde. De Belastingdienst weigerde echter om een deel van de bewijzen te overhandigen. Zelfs niet toen de rechter de Belastingdienst in een tussenvonnis opdroeg om de bewijzen te overhandigen. Uiteindelijk besloot het hof dat de belastingplichtige door de handelswijze van de Belastingdienst in zijn belangen was geschaad. De belastingplichtige was geëmigreerd.

Om van emigratie te kunnen spreken, moet men Nederland daadwerkelijk hebben verlaten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01