INKOMSTENBELASTING - 28.06.2024

Box 3-thriller beëindigd door Hoge Raad?

Het box 3-verhaal blijft lastige materie voor ondernemers en hun adviseurs. De Hoge Raad was nu aan zet voor verheldering, maar wordt u er nu wijzer van?

Beleggingen, aandelen of vastgoed. De Hoge Raad heeft recentelijk geoordeeld dat de voor de Nederlandse inkomstenbelastingheffing in box 3 toepasselijke wetgeving discriminerend is, omdat deze wetgeving nog steeds het verdragsrechtelijke discriminatieverbod en het eigendomsgrondrecht schendt (ECLI:NL:NL:HR:2024:704) . Dit geldt alleen voor de categorie overige bezittingen, zoals beleggingen, aandelen of vastgoed.

Wetgeving na wetgeving. Het rendement op overige bezittingen wordt namelijk onder de Crisis- en herstelwet op dezelfde manier berekend zoals dat oorspronkelijk met ingang van 1 januari 2017 gold. Als grondslag voor de belastingheffing wordt er uitgegaan van een meerjarig gemiddeld rendement. Omdat bij beleggen het rendement niet gegarandeerd is, verdient de een meer dan de ander. Hierdoor worden succesvolle en minder succesvolle beleggers verschillend behandeld op basis van iets waar ze geen invloed op hebben. Dit geldt ook voor de nieuwe berekening van de op 1 januari 2022 ingevoerde Overbruggingswet box 3.

Rechtsherstel. Wanneer het geschatte rendement hoger is dan het werkelijke rendement, moet er rechtsherstel worden geboden. Nu heeft de Hoge Raad bepaald dat dit rechtsherstel inhoudt dat de belastingaanslag zo ver verminderd dient te worden, zodat er alleen belasting wordt geheven over het werkelijke rendement in box 3. Let op.  U moet aantonen dat het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement.

Wat is het werkelijke rendement? Volgens de Hoge Raad moet het werkelijke rendement worden berekend op basis van het volledige vermogen (inclusief banktegoeden), zonder de aftrek van het heffingsvrije vermogen. Het gaat om het nominale rendement, dus zonder rekening te houden met inflatie. Met positieve of negatieve rendementen uit andere jaren wordt geen rekening gehouden. Het werkelijke rendement omvat ook de veranderingen in waarde, zowel positief als negatief en de niet-gerealiseerde waardeveranderingen. Kosten mag u niet van het rendement aftrekken, maar rente van schulden die onder box 3 vallen, wel.

Wat betekent dit? Als de uitspraak invloed heeft op uw inkomen in box 3, ontvangt u later dit jaar een brief van de Belastingdienst hierover.

Als de uitspraak invloed heeft op uw inkomen in box 3, ontvangt u later dit jaar een brief van de Belastingdienst hierover. U hoeft voorlopig niets te doen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01