WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 10.06.2024

Accountant maakt fout, BV toch geen verzuimboete

Ook als u voor uw administratie en aangiften een accountant inschakelt, blijft u zelf verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid. Onlangs oordeelde de rechter wat milder en vernietigde een verzuimboete van een BV. Waarom?

Zelf verantwoordelijk. Het is vaste rechtspraak dat u als u een accountant inschakelt voor het verzorgen van uw fiscale aangelegenheden, zelf verantwoordelijk blijft en (dus) ook een boete kunt krijgen als uw accountant buiten uw schuld een fout maakt. Onlangs toonde de rechter begrip voor een BV die door een fout van haar accountant te weinig btw afdroeg. De rechter vernietigde de opgelegde verzuimboete.

Wat speelde er?

Naheffingsaanslag btw met boete. Een accountantskantoor dient de btw-aangifte in voor een BV. Volgens de aangifte moet er € 138.880 aan btw worden betaald, maar de BV voldoet slechts € 1.752. De Belastingdienst legt een naheffingsaanslag van € 137.128 op, met een verzuimboete van € 4.113.

BV: boete niet terecht. Bij de rechtbank stelt de BV dat de verzuimboete ten onrechte is opgelegd. Het is niet aan haar te wijten dat een deel van de verschuldigde btw niet tijdig was betaald, luidde het verweer. De accountant had de BV een onjuiste versie van de btw-aangifte toegezonden, met een te betalen bedrag van € 1.752, die de BV ook heeft betaald. De BV wist niet dat zij volgens de door de accountant bij de Belastingdienst ingediende aangifte veel meer btw moest voldoen.

Standpunt Belastingdienst. Volgens de Belastingdienst is de verzuimboete wel degelijk terecht en tot het juiste bedrag aan de BV opgelegd, aangezien de btw niet (volledig) tijdig was voldaan. Volgens de inspecteur was er geen sprake van afwezigheid van alle schuld (avas), omdat het enkel verwijzen naar een fout van de accountant waardoor niet tijdig het volledig verschuldigde bedrag voldaan is, hiervoor onvoldoende is.

Opvallend verschil in omzet. De inspecteur vond bovendien dat het de BV had moeten opvallen dat de omzet die in de door haar ontvangen aangifte opgenomen was, onjuist was, omdat de omzet volgens deze aangifte € 50.000 bedroeg, terwijl de bij de Belastingdienst ingediende aangifte circa € 700.000 omzet vermeldde.

Verweer BV. Wat betreft het verschil tussen de werkelijke omzet en de aangegeven omzet heeft de BV verklaard dat het ging om de verkoop van een bedrijfspand waarvan (de bestuurder van) de BV zich ten tijde van de aangifte niet heeft gerealiseerd dat deze transactie in het betreffende tijdvak had plaatsgevonden en dus in de btw-aangifte verwerkt moest worden. Dat het de bestuurder volledig is ontschoten, komt (mede) door persoonlijke omstandigheden, te weten complicaties in de zwangerschap van zijn dochter en bovendien is er in dezelfde periode brand geweest in het bedrijfspand.

Wat zegt de rechter?

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de uitspraak op bezwaar onvoldoende is gemotiveerd (ECLI:NL:RBNHO:2024:2834) . De inspecteur had moeten ingaan op de door de BV aangevoerde omstandigheden.

Boete terecht, maar toch vernietigd. De verkeerde aangifte lag volgens de rechtbank in de risicosfeer van de BV. Aangezien er geen sprake is van afwezigheid van alle schuld, is de boete in beginsel terecht opgelegd. De rechtbank oordeelt echter dat gezien de persoonlijke omstandigheden en gezien het feit dat er ‘spontaan’ maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen, een boete in dit geval niet op zijn plaats is en vernietigt de boete.

De regel dat u als ondernemer ook bij inschakeling van een accountant zelf verantwoordelijk blijft, blijft overeind. Wel oordeelt de rechter dat persoonlijke omstandigheden moeten worden meegewogen en dat moet worden nagegaan of het opleggen van een boete nog een redelijk doel dient.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01