Voor wie moet u welke betalingstermijn hanteren?
Betalingstermijn
Wanneer u producten verkoopt of diensten levert, is er doorgaans sprake van een betalingstermijn. Bij zakelijke transacties met andere bedrijven en overheidsinstanties (b2b) dient u zich te houden aan de vastgestelde maximale betalingstermijnen. Voor consumententransacties heeft u de vrijheid om zelf de betalingstermijn te bepalen, mits deze termijn redelijk is om tot betaling over te gaan.
Bedrijven. De betalingsvoorwaarden voor zakelijke overeenkomsten tussen bedrijven vallen onder de regels van de Europese Richtlijn Bestrijding van betalingsachterstand in het zakelijk verkeer.
Tabel 1. Wettelijke betalingstermijn bedrijven (geen grote onderneming)
Geen betalingstermijn afgesproken |
30 dagen |
Maximale betalingstermijn |
60 dagen |
Maximale betalingstermijn bij wettelijke uitzondering |
Meer dan 60 dagen* |
* Als er een langere termijn van betaling in de overeenkomst is opgenomen dan 60 dagen en deze termijn niet kennelijk onbillijk is jegens de schuldeiser is de termijn meer dan 60 dagen (art. 6:119a lid 5 BW) . Hierbij is er wel gelet op objectieve redenen, de aard van de prestatie en de afwijking van goede handelspraktijken.
Grote onderneming. De wettelijke betalingstermijn voor grote ondernemingen (geen MKB) aan het MKB en aan zelfstandige ondernemers bedraagt 30Â dagen. Een langere betalingstermijn is niet mogelijk.
Overheid. Ook de overheid moet facturen binnen 30 dagen na ontvangst betalen. Alleen als partijen uitdrukkelijk een langere betalingstermijn in de overeenkomst opnemen en de bijzondere aard of eigenschappen van de overeenkomst dit objectief rechtvaardigen, kan de betalingstermijn maximaal 60 dagen bedragen (art. 6:119b lid 5 BW) .
Ingang termijn. De betalingstermijn begint te lopen na ontvangst van de factuur en dus niet vanaf de factuurdatum.
Betalingstermijn op factuur?
Een veelvoorkomend misverstand is dat het vermelden van de betalingstermijn op de factuur automatisch juridisch afdwingbaar is. Let op.  Dit is echter niet het geval. De betalingstermijn kan immers niet achteraf (na levering van de goederen en/of diensten) worden opgelegd. Dit is anders bij lopende handelsrelaties. De desbetreffende betalingstermijn wordt dan alsnog van kracht door de laatst gestuurde factuur.
Betalingstermijn uw klant. Heeft uw klant in zijn algemene voorwaarden een andere betalingstermijn staan, dan kan er in de hiervoor genoemde situatie een probleem ontstaan als u expliciet met zijn algemene voorwaarden ingestemd heeft. Tip.  Vermeld uw betalingstermijn altijd duidelijk in de offerte of in de overeenkomst. Het opnemen van de betalingstermijn in uw algemene voorwaarden is het meest doeltreffend. Let op. Uw klant moet in de gelegenheid gesteld worden om kennis te nemen van uw algemene voorwaarden. De hoofdregel is dan ook dat deze voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan de klant ter hand wordt gesteld. Uw klant is er zelf verantwoordelijk of hij deze leest of niet.
Voor meer informatie over consumentenkoop, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 9.