WEBSITE - 04.05.2023

Een smoelenboek voor de website van de praktijk

Uw websitebezoekers zijn uw toekomstige cliënten/patiënten. Dus u laat op uw website zien wat u te bieden heeft en met welke mensen u dat doet. Kan dat zomaar? Waar moet u op letten?

Foto’s van mensen op uw website maakt uw boodschap al snel persoonlijker en meer betrouwbaar. Het wordt vaak minder commercieel. Bovendien kunnen belangrijke stukken tekst er meer aandacht door krijgen. Het is daarom best slim om afbeeldingen van cliënten die behandeld worden te gebruiken en om uzelf en/of uw team voor te stellen. Technisch gezien stelt dat steeds minder voor. Een goede foto met een smartphone is snel gemaakt en met allerlei websiteplatforms zijn deze ook steeds makkelijker online te zetten en anders kunt u altijd nog bij een fotograaf en uw websitebeheerder terecht.

Foto’s van cliënten gebruiken

U begrijpt dat u hiervoor toestemming moet vragen. Niet alleen omdat de cliënt dit misschien helemaal niet wil, maar ook omdat het anders in verband met het portretrecht ook helemaal niet mag. Tip.  Voor een detailopname, bijv. een fysiotherapeut die enkel masseert, is het ook slim om even toestemming te vragen. Dat voorkomt gedoe achteraf.

Foto’s van nep-cliënten gebruiken

Auteursrecht. Foto’s van het internet mag u niet zomaar gebruiken. Ze worden meestal beschermd door het auteursrecht. Let op.  Ongeoorloofd gebruik op uw website of sociale media kan een dure grap worden. Uitgevers, illustratoren en fotografen hebben geavanceerde software om te zoeken naar ongeoorloofd gebruik van hun materiaal of zij laten dit doen.

Foto kopen. Betalen voor een foto is eigenlijk helemaal niet zo gek. De fotograaf heeft er tenslotte tijd en geld in geïnvesteerd. Tip.  Koopt u een foto bij een fotograaf, spreek dan goed af waar u de foto allemaal voor mag gebruiken. Dat hoeft niet alleen uw website te zijn, maar denk ook aan uw eventuele socialemediapagina’s, brochures, enz. Het is zonde als u daar achteraf extra voor moet betalen. Let op.  Ook zogenaamde ‘stockfoto’s’ die u op internet vindt, mag u niet altijd zomaar gebruiken, ook al staat er soms ‘royalty free’ bij.

Royalty free? Royalty free-foto’s zijn niet gratis. U betaalt eenmalig een vast bedrag en kunt ze dan onbeperkt ‘royalty free’ gebruiken. Als u een bedrag betaalt per keer dat u de foto gebruikt, dan is er (wel) sprake van royalty’s.

Gratis foto’s op internet

Foto’s die echt helemaal gratis zijn, zult u op internet niet gemakkelijk vinden. Vaak zijn er ‘kleine lettertjes’. Check dus goed of u de foto’s mag gebruiken en waarvoor.

Creative Commons. Vaak mogen rechtenvrije foto’s op internet worden gebruikt onder Creative Commons (CC). Dat is een variant van het auteursrecht waarvoor geen of lichtere voorwaarden gelden. Soms is naamsvermelding verplicht en soms zijn er nog aanvullende beperkingen, zoals uitsluiting van commercieel gebruik. Let op.  Deze aanwijzingen kunnen per foto verschillen. Tip.  Materiaal van Pixabay mag u wel 100% gratis gebruiken, ook commercieel. Kijk wel even naar de ‘huisregels’ en houd u daaraan.

Foto’s van uw medewerkers

Formeel moet u ook uw medewerkers toestemming vragen om een foto van hen op de website te zetten. Een dergelijk ‘smoelenboek’ is ook in de (para)medische sector heel gebruikelijk. De AVG verplicht echter om toestemming te vragen.

Vraag altijd toestemming aan cliënten en medewerkers of u een foto van hen op de website mag gebruiken. Gebruikt u stockfoto’s van internet die al dan niet gratis zijn, check dan goed waar u deze voor mag gebruiken. Foto’s met een Creative Commons-licentie voldoen vaak prima voor kleinere praktijken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01