SPAARRENTE - 26.02.2020

Blijft u bij uw bank sparen bij negatieve rente?

ABN AMRO, Rabobank en ING kondigden onlangs aan ook voor particulieren negatieve rente te berekenen over grote vermogens. Zakelijke klanten betalen dit al langer. Wat zijn nog alternatieven voor uw spaargeld? Waar kijkt u naar?

Wat betekent negatieve rente?

Kort gezegd, betaalt u bij negatieve rente voor het aanhouden van een spaartegoed bij uw bank. Wat daar precies de oorzaak van is, hebben economen nog niet helder. Het lijkt het gevolg van dalende rente, veroorzaakt door grote spaaroverschotten. Economische theorie voorspelt dat het geld dan een andere, beter renderende bestemming zoekt, maar spaarders zien ook dat zij met een dalende rente hun spaardoel lastiger bereiken. Ze gaan nog meer sparen om hun doel toch te bereiken, wat weer leidt tot nog lagere rentes. Snapt u het nog?

En de rol van inflatie? Zolang de rente de inflatie overstijgt, kan uw vermogen blijven aangroeien en uw koopkracht blijven toenemen. Met de huidige lage inflatie en negatieve rente daalt uw koopkracht weliswaar, maar het effect is niet versterkt door de negatieve rente.

In cijfers vertaald. In 2019 was de inflatie gemiddeld 2,6% en de spaarrente 0,02%. De reële rente (rente gecorrigeerd voor inflatie) was dus -2,58%. Voor 2020 verwacht het Centraal Planbureau een inflatie van 1,4%. De reële rente wordt dan -1,4% (of -1,9% bij negatieve rente van 0,5%). Sterk negatief nog steeds, maar wel een stuk beter - of minder beroerd - dan in 2019.

Welke alternatieven heeft u?

Blijven sparen. Als het goed is, heeft u een spaardoel, zelfs als dat een buffer voor onzekere uitgaven is. Om dat doel te bereiken kunt u blijven sparen. Het duurt uiteraard (veel) langer zonder het effect van rente op rente. Tip.  Overweeg ook risico’s, bijv. de risico’s die kleven aan baar geld in een kluis of onder een matras bewaren.

Depositosparen. Afhankelijk van de looptijd zijn rentes tot 1,75% mogelijk. Spaargeld bij een bank met een bankvergunning van DNB is tot € 100.000 gegarandeerd. Let op.  Een depositorekening bij een buitenlandse bank valt onder het garantiestelsel van dat land. Laat u hierover goed informeren (herinnert u zich IceSave nog?).

Versneld aflossen. Heeft u uw spaardoel al bereikt, dan kunt u overwegen om lopende leningen versneld af te lossen. Vraag naar een eventuele boeterente die daarvoor kan worden berekend. Zo compenseren banken de gemiste renteopbrengsten.

Beleggen. Door te beleggen in individuele aandelen of beleggingsfondsen maakt u tenminste een kans op rendement, maar de waarde kan ook dalen. Zo’n eventueel verlies moet u - liefst zonder verlies van nachtrust - kunnen opvangen. Bedenk dat hoe hoger het verwachte rendement is, hoe hoger het risico is. Gemiddeld kunt u op een dividendrendement van zo’n 3% rekenen, nog buiten het koersrendement gerekend. Bedenk ook dat aandelen nu relatief duur zijn. Er gingen u andere beleggers voor ...

Investeren. Een investering in bijv. extra isolatie of zonnepanelen verdient zichzelf al snel terug. Door uw bedrijfspand nu al gasloos of volledig nul-op-de-meter te maken, heeft u straks veel lagere maandlasten. Ook kunt u spaargeld gebruiken om uw huis energieneutraler te maken. Extra aflossen op de hypotheek is ook een goede mogelijkheid.

Uitlenen. U kunt ook zelf geld uitlenen. Afhankelijk van het doel en het risico op wanbetaling bepaalt u zelf het rentepercentage.

Tip.  Leg de lening goed contractueel vast, bij voorkeur door een notaris.

Door de aangekondigde renteverlagingen door banken zou u andere bestedingen voor uw geld kunnen overwegen (zoals versneld aflossen, beleggen, uitlenen, investeren, depositosparen). Deze leveren niet zo heel veel, maar wel rendement op. Kijk echter niet alleen naar rendement, maar kijk ook naar risico’s, zoals veiligheid en zekerheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01