Wees voorbereid op een nieuw energielabel per 1 juli 2020
Waarom? De minister vindt dat de nauwkeurigheid van de energieprestatie van een woning vanwege de komende energietransitie steeds belangrijker wordt. Het Vereenvoudigd Energielabel kan hier niet in voorzien. Daarnaast is er een wijziging in Europese regelgeving, waardoor de energieprestatie van een woning uitgedrukt moet worden in een numerieke indicator van het primaire energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Daarvoor is de nieuwe bepalingsmethode vastgesteld (NTA 8800), die de bestaande methoden gaat vervangen.
Wat komt eraan?
VEL uitfaseren. De minister wil het Vereenvoudigd Energielabel uitfaseren en alle nieuwe energielabels vanaf 1 juli 2020 via de uitgebreide systematiek bepalen. Tip. De huidige energielabels blijven tien jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor woningen die verkocht worden zonder dat er een geldig label is.
Dat wordt duurder. Doordat de expert op locatie moet komen, zal de verkoper meer kosten moeten maken. Het huidige label kost minder dan enkele tientjes. Straks zal dit volgens Vereniging Eigen Huis ongeveer € 200 zijn. Energie-inspecteurs bereiden zich nu voor op strengere regels voor keuringen. Zij moeten straks een uitgebreider dossier toetsen en mogen niet langer uitgaan van de isolatiewaardes uit het bouwbesluit.
NTA 8800. In de nieuwe richtlijn NTA 8800 staat hoe de energieprestatie van gebouwen moet worden vastgelegd. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: elke besparende maatregel moet door de woningeigenaar worden onderbouwd om meegenomen te worden in de toekenning van een energielabel.
Ander bewijs. Het grote verschil tussen nu en straks is wat er wordt gezien als bewijs. Nu mag de forfaitaire waarde van een woning nog als uitgangspunt worden gebruikt. Bouwtekeningen en bepalingen uit een bouwbesluit worden als de basis gezien. Deze basis wordt aangevuld met aangetoonde maatregelen, zoals spouwmuurisolatie.
Bewijslast omgedraaid. Na 1 juli 2020 wordt de bewijslast omgedraaid. De aangetoonde energiebesparende maatregelen bepalen de toekenning van het energielabel. Forfaitaire waarden uit het bouwbesluit (zoals bouwtekeningen en bouwplannen) mogen pas worden opgevoerd als bewijs als er geen enkele andere manier is om de energieprestatie van het gebouw te toetsen.
Het gevolg voor de praktijk
Nauwkeuriger. Door de strengere eisen zal de keuring van de energieprestatie nauwkeuriger worden uitgevoerd. Het bouwbesluit is de minimale basis, maar nog veel belangrijker wordt wat er tijdens de bouw (en daarna) is gedaan. Voor vastgoed- en woningeigenaren heeft de strengere keuring een voordeel: een hoog energielabel is moeilijker vast te stellen en is dus waardevoller.
Nu al voorbereiden. Adviseer uw cliënt om alvast te beginnen met het aanleggen van de juiste dossiers. Dit komt neer op alles verzamelen wat informatie geeft over de energieprestatie van de woning, zoals kwaliteitsverklaringen, tekeningen van de panden, aannemersverklaringen, isolatiedetails, installatietekeningen, getekende offertes en facturen. De verwachting is namelijk dat vastgoedeigenaren die de bewijslast op orde hebben, gemakkelijker aan een hoger label komen.