PERSONEEL - 14.10.2019

Reorganiseren, nu of na 1 januari 2020?

De transitievergoeding verandert met de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans. Gaat het slecht met een horecaonderneming en moet u personeel laten gaan, wat is dan wijsheid?

Transitievergoeding onder de nieuwe wet

De transitievergoeding wordt vanaf 1 januari 2020 vanaf de eerste dag berekend. Deze wordt in zoverre lager dat de verhoging na tien jaar dienstverband komt te vervallen. Maar voor kleine werkgevers met wie het misschien even niet goed gaat, zal het duurder zijn om een werknemer te ontslaan als een dienstverband langer dan zeven jaar heeft geduurd. Let op. Dit komt omdat de overbruggingsregeling namelijk eveneens komt te vervallen per 1 januari 2020. Een hele mond vol.

Overbruggingsregeling. Bij slechte economische omstandigheden bij een kleine werkgever kan de werkgever een beroep doen op de overbruggingsregeling. De transitievergoedingen worden dan berekend vanaf 1 mei 2013.

Wat is ‘slecht’? De slechte economische omstandigheden zijn aanwezig als:

  • er gemiddeld drie jaar verlies is geleden;
  • de current ratio minder dan één is;
  • er een negatief eigen vermogen is. Dit geldt voor het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin er een ontslag plaatsvindt.

2019. Deze regeling is voor 2019 versoepeld ten opzichte van 2018. Als ondernemingsbeloning bij eenmanszaken of vennootschappen onder firma, mag een fictieve beloning van € 45.000 gehanteerd worden. Een werkgever is klein als deze in het laatste halfjaar van het voorafgaande kalenderjaar gemiddeld 25 medewerkers in dienst heeft, oproepkrachten en parttimers meegerekend.

U komt in aanmerking, en dan ...

Als uw onderneming in aanmerking komt voor de overbruggingsregeling, dan is het aan te raden om te kijken of het gunstig is om voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet te gaan reorganiseren of erna. Tip. Immers de dienstjaren van voor mei 2013 tellen niet mee bij de berekening. Na 1 januari tellen ze vol mee. U zult dan dit jaar nog een ontslagvergunning moeten aanvragen bij het UWV en de arbeidsovereenkomst opgezegd hebben.

Tip. De transitievergoeding wordt nog berekend volgens het (dan) oude recht als de overeenkomst is opgezegd voor 1 januari 2020.

Let op. De procedure bij het UWV duurt gemiddeld vijf weken, dus start tijdig.

Compensatieregeling

Er wordt voor de kleine werkgever wel een compensatieregeling in het leven geroepen. Het is nog niet bekend wanneer deze in werking treedt. Deze is echter niet vergelijkbaar met de overbruggingsregeling. Als u wilt stoppen met uw horecaonderneming omdat u arbeidsongeschikt bent of de AOW-gerechtigde leeftijd heeft behaald, dan kunnen betaalde transitievergoedingen worden teruggevraagd via het UWV. De reden hiervoor is dat bij kleine werkgevers anders het gehele pensioen opgaat aan de transitievergoedingen.

Arbeidsongeschiktheid. Ook bij arbeidsongeschiktheid kan het betalen van transitievergoedingen leiden tot problemen, met een faillissement tot gevolg. Ook zullen erfgenamen na uw overlijden niet geconfronteerd hoeven te worden met transitievergoedingen als de onderneming niet snel verkocht kan worden. Let op. U dient de transitievergoedingen wel voor te schieten.

Check of u in aanmerking komt voor de overbruggingsregeling. Als er dienstverbanden zijn die langer dan zeven jaar duren, start dan een ontslagprocedure voor 1 januari 2020. Wilt u uw zaak beëindigen door arbeidsongeschiktheid of AOW-gerechtigde leeftijd, wacht dan nog even totdat de compensatieregeling bekend is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01