Beschadigd papiergeld in uw kassa?
DNB. Zoals u weet, gaat De Nederlandsche Bank (DNB) over het geld in Nederland. Zij brengen geld in omloop en nemen beschadigd geld ook terug. Let op. Hiervoor kunt u dus niet terecht bij uw eigen bank. Tip. Gelukkig hoeft u er niet voor naar Amsterdam, opsturen kan ook als er aan de voorwaarden wordt voldaan.
In tweeën gescheurd. Een stamgast betaalt met een biljet van € 50. Dat is echter bijna in tweeën gescheurd. Neemt u het aan of niet? Dat is aan u ... Tip. Een gescheurd biljet dat groter is dan de helft, kan omgeruild worden. Een (deel van het) biljet kleiner dan de helft dus niet.
Met inkt bevlekt of beschadigd? Een biljet dat grotendeels met inkt bevlekt is, kunt u beter niet aannemen. De kans is groot dat dit biljet bevlekt is door een anti-diefstalsysteem. Als u dit inlevert, zal DNB het onderzoeken. Is het niet aan diefstal gerelateerd, dan zal men het vergoeden. Anders wordt het per geval bekeken. Neem dus liever geen risico. Let op. Geld dat moedwillig is beschadigd, wordt niet door DNB vergoed. Tip. U mag beschadigd geld, ook als het bijvoorbeeld met plakband aan elkaar is geplakt, altijd weigeren.
Inruilen, ook munten? Beschadigd geld, ook munten, kunt u inwisselen aan de kassa van DNB (Westeinde 1, 1017 ZN Amsterdam) of opsturen. Gebruik een speciaal formulier dat u moet downloaden. Dat geeft u dan af of stuurt u mee.
De formulieren ‘Beschadigde biljetten’ en ‘Beschadigde munten’ kunt u downloaden van http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 23.13.01).
Uitbetaling? Meestal wordt het bedrag binnen een maand op uw rekening overgeboekt, maar aan de DNB-kassa kan dat ook contant. Let op. Het zal niet snel voorkomen, maar als u meer dan € 2.000 aan beschadigd geld heeft (bijv. na een brand), dan moet u eerst via een e-mail een omwisselverzoek doen (omwisselverzoek@dnb.nl) en wachten op een reactie.