Wie draait er op voor de schade, huurder of verhuurder?
Schade aan het pand. Helaas is de schade niet altijd voor de huurder. Uiteraard is de schade van de waarde van de fietsen en aan het interieur voor de (verzekering van de) huurder. Maar wat als de gevel of de entreedeur is beschadigd?
Eigenaar van wat?
Schade aan de opstal. De eigenaar van het pand is ook de eigenaar van de entreedeur, daardoor heeft hij ook schade geleden door de inbraak. Deze schade kan hij opgeven aan zijn opstalverzekering. Of het nu gaat over een appartement als onderdeel van een VvE of een ander object, een opstalverzekering is verplicht en die keert in principe ook uit in dit soort gevallen. Tip. Check of de polis dit soort schade dekt.
Eigen risico. Veel opstalverzekeringen kennen een eigen risico bij schades. In principe zijn die kosten voor rekening van de eigenaar. Tip. Neem een bepaling in de huurovereenkomst op als de eigenaar dit anders wil regelen.
Risico? Als de exploitatie van de huurder een verhoogd risico betekent, geldt er vaak een opslag voor de opstalverzekering. Tip. Laat de premieverhoging betalen door de huurder en neem dit op in de huurovereenkomst. Neem ook op dat de huurder een eventuele eigen bijdrage moet betalen. Zo voorkomt de eigenaar onnodige kosten en voorkomt u dat hij de dupe wordt van een inbraak.
Is de gevel onderdeel van gehuurde?
Los van de vraag of de eigenaar van de verzekering betaald krijgt en voor welk deel daarvan de huurder verantwoordelijk is, speelt nog de vraag of de gevel wel onderdeel van het gehuurde is.
Gevel door huurder aangepast. Vaak wil de huurder de gevel in de stijl van de bedrijfsvoering aanpassen. De verhuurder geeft dan toestemming om de gevel van het pand te verbouwen. Tip. Spreek niet alleen af wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gevel, maar ook of deze wel of niet tot het gehuurde behoort. Als de gevel niet tot het gehuurde behoort, moet de huurder zelf voor schadeherstel zorgen. Er is dan geen sprake van een gebrek.
Gevel onderdeel gehuurde. Is er wel sprake van huur van de gevel van het pand, dan moet de eigenaar deze eerst herstellen en dan de huurder aanspreken op basis van de in de huurovereenkomst gemaakte afspraken.
Voorkomen beter dan genezen
Maak afspraken. Neem in de huurovereenkomst op dat de huurder gehouden is inbraakwerende maatregelen te nemen om schade aan het pand te voorkomen. Dat is in het belang van de verhuurder. Tip. Adviseer de verhuurder zelf te onderzoeken welke maatregelen zinvol zijn en neem concreet in de huurovereenkomst op welke maatregelen gewenst zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen, ook al is de schade verzekerd en is het goed geregeld in de huurovereenkomst.
Kortom. Schade aan het pand door inbraak kan onder de dekking van de opstalverzekering vallen. Zorg dat in de huurovereenkomst is opgenomen dat de huurder een premieverhoging of eigen risico voor zijn rekening neemt. Of sluit het risico volledig uit door de gevel/pui uit de huurovereenkomst te halen. Leg bij de huurder de verplichting neer om inbraakwerende maatregelen te nemen.