Wat nu met oproepcontracten?
Geen definitie. Een oproepovereenkomst is (tot 31 december 2019) een arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer zelf mag weten of hij komt (voorovereenkomst) of verplicht is te komen als de werkgever hem oproept (MUP-overeenkomst (met uitgestelde prestatieplicht)).
Een definitie moet duidelijkheid scheppen. De wet kent vanaf 1 januari 2020 een definitie van een oproepovereenkomst.
- Er is niet duidelijk vastgelegd hoeveel uur er per tijdseenheid (week, maand, jaar) wordt gewerkt.
- Het loon wordt niet in dezelfde periode uitbetaald (bijv. op nacalculatie).
- In de arbeidsovereenkomst is uitgesloten dat de werknemer loon krijgt doorbetaald als hij niet kan werken door een reden die voor rekening van de werkgever hoort te komen (denk aan ziekte).
Vast. Als een oproepovereenkomst langer dan een jaar duurt, moet de werkgever de werknemer in de dertiende maand een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren aanbieden voor minstens het gemiddelde aantal uren dat de werknemer in het afgelopen jaar heeft gewerkt.
Niet vergeten! Als de werkgever ten onrechte geen aanbod doet, heeft de werknemer recht op loon over de uren die hij zou hebben gehad als de werkgever wel een aanbod had gedaan en dit aanbod was aanvaard door de werknemer. In zo’n situatie kan de werknemer zelfs aanspraak maken op een verhoging wegens vertraging in de betaling van het loon.
Loonstrook. De loonstrook moet vermelden of er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een oproepovereenkomst.
Oproep. De werkgever moet de werknemer minstens vier dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch (per e-mail) oproepen. Als hij de oproep (gedeeltelijk) intrekt of de werktijden wijzigt, moet hij de uren, waarvoor hij de werknemer in eerste instantie had opgeroepen, toch betalen. Na een jaar moet de werkgever de oproepkracht een contract aanbieden voor het gemiddelde van de uren dat in het laatste jaar is gewerkt.