BELEID BELASTINGDIENST - 24.09.2019

Wat heeft u aan vooroverleg met de inspecteur?

Sinds kort staat het standaardformulier ‘Verzoek vooroverleg’ op de site van de Belastingdienst. Door het formulier in te vullen, kunt u vooraf bepaalde fiscale kwesties met uw inspecteur bespreken. Maar wat heeft u daaraan?

Zekerheid creëren. De fiscale wetgeving is niet altijd even duidelijk. Het is dus geen wonder dat u nogal eens van mening verschilt met uw inspecteur. Wilt u echter zekerheid vooraf, dan kunt u ervoor kiezen om zaken vooraf met uw inspecteur te bespreken. Dat voorkomt gedonder achteraf.

Het formulier ‘Verzoek vooroverleg’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download (TE  09.20.06).

Inhoud formulier

Het formulier bevat om te beginnen vragen zoals uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. Laat u het formulier insturen door uw adviseur, dan worden ook zijn gegevens gevraagd. Vervolgens moet u uw verzoek zo goed mogelijk omschrijven. Daarbij is het van belang dat u alle feiten en omstandigheden meeneemt die essentieel zijn. Let op.  Blijkt later dat u niet alle relevante feiten en omstandigheden vermeld heeft, dan is de inspecteur niet gebonden aan een ingenomen standpunt.

Standpunt? U dient in uw verzoek ook een standpunt in te nemen. U wilt bijv. voor bepaalde kosten een voorziening vormen en bent van mening dat dit onder bepaalde voorwaarden mogelijk is. Om er zeker van te zijn dat de inspecteur uw aangifte op dit punt niet corrigeert, kunt u verzoeken om vooroverleg. Hierin geeft u uw standpunt weer en ook waarom u deze mening bent toegedaan. U dient ook aan te geven waarom u vooroverleg wenst te hebben en aan welke aspecten u twijfelt. Is er namelijk geen enkele twijfel, dan is vooroverleg ook niet nodig. Daarom kan ook over zaken die rechtstreeks uit de wet of andere openbare bronnen voortvloeien, geen vooroverleg plaatsvinden. U hoeft bijv. geen vooroverleg aan te vragen om een afwijkend percentage aan bijtelling voor de auto toe te mogen passen. Betrek wel uw adviseur bij het overleg, zodat hij uw belangen in het oog kan houden.

Wanneer geen vooroverleg mogelijk?

Behalve over zaken die rechtstreeks uit de wet, en dergelijke voortvloeien, zal de inspecteur ook niet ingaan op een verzoek tot vooroverleg als u in feite vraagt om een belastingadvies. Bijv. als u verschillende situaties schetst en vervolgens naar de fiscale gevolgen vraagt van iedere situatie. Vooroverleg wordt ook geweigerd bij strijd met de goede trouw, bijv. als het gaat om steekpenningen. Ook als blijkt dat een belastingbesparende constructie uw voornaamste doel is, gaat de inspecteur geen vooroverleg met u aan.

Wat gebeurt er na uw verzoek? Na indiening van uw verzoek tot vooroverleg probeert de Belastingdienst binnen acht weken te reageren. Dit gebeurt per e-mail. Hierin staat ook hoe uw verzoek zal worden afgehandeld. Meestal zal er mondeling of schriftelijk overleg volgen. Dit kan resulteren in een zogenaamde ‘vaststellingsovereenkomst’. Hierin staat het fiscale geschil beschreven en welke afspraken u hierover heeft gemaakt en onder welke voorwaarden.

Afspraken bindend? Gemaakte afspraken via een vooroverleg zijn bindend, tenzij blijkt dat de feiten of omstandigheden afwijken van de werkelijkheid. Een vooroverleg is dan ook bedoeld om zo veel mogelijk vooraf met de fiscus tot overeenstemming te komen over belangrijke zaken en zo een onzekere en dure rechtsgang te voorkomen.

Wilt u vooraf zekerheid over bepaalde fiscale gevolgen van uw handelen, vraag dan (samen met uw adviseur) vooroverleg met uw inspecteur aan. Zorg er wel voor dat u alle relevante feiten en omstandigheden correct weergeeft, anders is de inspecteur niet gebonden aan een eventueel ingenomen standpunt.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01