Maak uw website beter met A/B-tests
Met uw website wilt u bezoekers aanzetten tot een bepaalde actie: een aankoop, de aanvraag van een catalogus of een prijsopgave, de inschrijving voor een workshop of nieuwsbrief, … De lay-out en invulling van uw webpagina’s beïnvloeden sterk het gedrag van mensen. Zo bepalen bijv. de positie, het design en de tekst van een bestelknop in welke mate bezoekers daar effectief op zullen drukken. Goede tips vindt u alvast bij CXL ( https://conversionxl.com/blog/call-to-action/ ). Dat zijn echter eerder richtlijnen die u nog verder dient te verfijnen in functie van het concrete doel van uw site, uw doelgroep en uw producten. Om te weten te komen welke opmaak het gewenste effect heeft, kunnen A/B-tests helpen.
Wat zijn A/B-tests?
Bij een A/B-test krijgen sommige bezoekers van uw website de ene versie van een webpagina (A) te zien, en anderen de andere variant (B). Door bijv. het aantal bestellingen van beide doelgroepen te verzamelen en te vergelijken, komt u al snel te weten welke pagina het beste scoort. Bijna alle grote websites (Google, Booking.com, …) voeren continu A/B-tests uit, maar het kan ook voor kleinere sites. Een goede handleiding vindt u bij Shopify ( https://www.shopify.com/blog/the-complete-guide-to-ab-testing ).
Pak het systematisch aan
Wanneer u A/B-tests voor uw webpagina’s uitvoert, focus u dan op slechts één onderdeel per keer. Pas dus bijv. ofwel de positie van de bestelknop aan, ofwel bijv. de begeleidende tekst, maar nooit allebei tegelijk. Bij meerdere aanpassingen ineens weet u immers bij een verschil in de resultaten tussen A en B niet welke ingreep nu precies aan de oorsprong ligt. Door een systematische aanpak verbetert u uw website geleidelijk aan en boekt u stap voor stap vooruitgang. Bovendien bruuskeert u zo uw trouwe bezoekers niet met radicale wijzigingen.
Met welke tool kan het?
Google Analytics ( http://analytics.google.com ) is een gratis tool die de bezoekersstatistieken van uw website analyseert. Hiermee leert u o.a. welke pagina’s het populairst zijn, maar u kunt ook in kaart laten brengen hoe vaak er op een bepaalde knop geklikt wordt. Dat kan via de ingebouwde ‘event tracking’. Hoe dat precies moet, leest u bij Eugen Oprea ( https://eugenoprea.com/google-analytics-event-tracking-measure-call-to-actions/ ).
Voor een echte A/B-test bent u aangewezen op Google Optimize ( http://optimize.google.com ), in combinatie met Google Analytics. Hoe dat moet, leest u op https://support.google.com/optimize/answer/6211930 Andere tools zijn o.a. Optimizely ( https://www.optimizely.com ), VWO ( https://www.vwo.com ) en AB Tasty ( https://www.abtasty.com ).
Een bespreking en vergelijking vindt u bij VentureHarbour ( https://www.ventureharbour.com/best-a-b-testing-tools/ ).
Soms is het ook zinloos
Om A/B-tests met waardevolle resultaten te krijgen, heeft uw website voldoende bezoekers nodig. Enkele honderden kliks zijn toch wel een vereiste om de juiste conclusies te kunnen trekken. Nog meer valkuilen vindt u bij CXL ( https://conversionxl.com/blog/12-ab-split-testing-mistakes-i-see-businesses-make-all-the-time/ ).