ONTSLAG - 24.09.2019

Kunt u een werknemer die steeds te laat komt, ontslaan?

Steeds weer diezelfde werknemer die te laat komt. U wilt hem het liefst direct ontslaan, maar u hoort overal dat dit niet altijd zomaar kan. Dus vraagt u zich af wanneer een ontslag op staande voet wegens te laat komen wel mag?

Te laat komen. Het is een bron van frustratie voor veel werkgevers, een werknemer die regelmatig te laat komt. Helaas is dit te laat komen lang niet altijd een terechte reden voor ontslag op staande voet. Het gaat dan ook regelmatig mis als de werkgever hiertoe te gemakkelijk overgaat.

Dringende reden noodzakelijk

Om een werknemer op staande voet te kunnen ontslaan, is er een dringende reden nodig. Een dringende reden houdt in “dat van de werkgever redelijkerwijze niet kan gevergd worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren”(art. 7:678 BW) . De wet geeft ook een aantal voorbeelden van dringende redenen. Te laat komen wordt daarbij niet genoemd en zal op zichzelf dus ook niet snel als dringende reden kunnen gelden. Er zullen altijd nog aanvullende zaken moeten spelen.

Aanvullende omstandigheden. Toch is het wel degelijk mogelijk om een werknemer op staande voet te ontslaan wegens te laat komen, zolang daarvoor maar aanvullende omstandigheden aanwezig zijn. Denk in zijn algemeenheid bijv. aan een duidelijk, kenbaar en gehandhaafd beleid, aan werknemers in bijzondere (voorbeeld)functies en/of aan hoge frequenties al dan niet in combinatie met grote tijdsoverschrijdingen.

Uit de praktijk

Winkel te laat open. Een recent voorbeeld uit de praktijk betrof een filiaalmanager van een winkel. In zijn functie was de werknemer verantwoordelijk voor zowel het tijdig openen van de winkel, als het correct verzorgen van de urenadministratie van het personeel. De werkgever ontdekte dat de filiaalmanager de winkel in de afgelopen negen maanden liefst achttien keer (ruim) een uur te laat had geopend. Daarbovenop had de filiaalmanager ook nog eens achttien keer opzettelijk de urenadministratie gemanipuleerd om zijn te laat komen te verdoezelen. Een dringende reden voor ontslag op staande voet oordeelde de rechter, mede vanwege zijn voorbeeldfunctie (ECLI:NL:RBROT:2019:6020) .

Meteen gegeven?

Onverwijldheid. Naast de aanwezigheid van een dringende reden, speelt er ook een belangrijke rol bij ontslag op staande voet of het ontslag zo snel als mogelijk (onverwijld) is gegeven en of de reden van het ontslag is meegedeeld. Dit betekent echter niet dat u als werkgever altijd direct moet beslissen en geen onderzoek mag/kan (laten) doen. In dit geval heeft de rechter toegestaan dat de werkgever twee weken de tijd heeft genomen om aanvullend onderzoek te doen.

Geen transitievergoeding? Stel dat u de dringende reden voldoende kunt onderbouwen en dat u het ontslag onverwijld aan de werknemer heeft meegedeeld. Het gegeven ontslag op staande voet wegens te laat komen, zal dan waarschijnlijk standhouden. Betekent dit dan dat u per definitie geen ontslagvergoeding hoeft te betalen?

Soms toch vergoeding. Het is in uitzonderingsgevallen namelijk mogelijk dat de werknemer toch recht heeft op de transitievergoeding, ondanks een terecht gegeven ontslag op staande voet. Maar meestal zal de werknemer echter met lege handen achterblijven. Bij een onterecht gegeven ontslag op staande voet zult u zelf op de blaren moeten zitten …

Een werknemer kan met succes op staande voet worden ontslagen wegens te laat komen. Er moet dan wel sprake zijn van aanvullende omstandigheden, zoals een duidelijk, kenbaar en gehandhaafd beleid, een werknemer in een bijzondere (voorbeeld)functie en/of aan hoge frequenties of grote tijdsoverschrijdingen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01