Hulp bij schulden
1.Herkennen. Het herkennen van financiële problemen is een belangrijke taak van elke ondernemer. Met een duidelijk schema geeft Ondernemersplein ( https://ondernemersplein.kvk.nl/hulp-bij-schulden/ ) aan of er redenen zijn om u ongerust te maken. Het negeren van problemen is altijd af te raden: hoe sneller een ondernemer in problemen actie onderneemt, hoe groter de kans dat een schuldsaneringstraject of faillissement kan worden afgewend. KvK ( https://bit.ly/2JNcO8a ) laat zien welke stappen u kunt nemen en waar u kunt aankloppen voor begeleiding.
2. Helpende hand. In sommige situaties schieten gemeenten ondernemers te hulp via de Bbz ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand-voor-zelfstandigen-bbz ). Voor oudere zelfstandigen is er ook de IOAZ ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-oudere-werklozen-ioaw-iow-ioaz ). Meer informatie vindt u op Regelingbbz.nl ( https://www.regelingbbz.nl ). Stichting zonder winstoogmerk MKBDoorgaan.nl ( https://www.mkbdoorgaan.nl ) helpt ondernemers met advies, coaching en financiering. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf nam het initiatief voor 155-Help-een-bedrijf ( https://www.155.nl ), een hulploket dat ondernemers die tegenwind ervaren, kosteloos hulp en advies biedt.
3. Schuldhulp. Er zijn nogal wat bedrijven die schuldhulp bieden tegen woekertarieven. Op Klacht.nl ( https://www.klacht.nl/klachtmelden/financiele-hulpverlening/ ) leest u ervaringen die u vertellen welke bedrijven u beter kunt vermijden. Leden van de branchevereniging NVVK ( https://www.nvvk.eu/schuldhulpverlening-aan-ondernemers ) werken volgens een helder plan met transparante kosten.
4. Voorkomen. Een schuld oplossen is mooi, maar voorkomen is nog mooier. Ondernemersplein ( https://ondernemersplein.kvk.nl/tips-om-schulden-te-voorkomen/ ) geeft tips om schulden te voorkomen, zoals risicospreiding en een goede financiële administratie.