IN DE KIJKER - 26.09.2019

Cameratoezicht bij eigen woning, wat zijn de regels?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te beveiligen door het gebruik van camera’s. U krijgt hier van een particuliere cliënt vragen over. Wat zijn de voordelen, waar moet uw cliënt op letten en mag dit zo maar?

Preventie. Het grootste voordeel van camerabeveiliging is de preventieve werking, het schrikt inbrekers af. Bovendien kunnen de beelden de politie mogelijk helpen om de daders te pakken. Tip. Uw cliënt kan zijn beveiligingscamera(’s) aanmelden bij de databank ‘Camera in Beeld’ van de politie ( https://bit.ly/2lusiam ). Bij een inbraak of ander misdrijf kan de politie deze beelden (sneller) opvragen en dit vergroot de pakkans.

Een camera kiezen

Waarop letten? Let bij het kiezen van een beveiligingscamera op kwaliteit, resolutie, nachtvisie en beeldhoek.

  • Camera’s met gezichtsherkenning en/of bewegingsdetectie nemen alleen beelden op als er een niet-herkenbaar gezicht en/of beweging gedetecteerd wordt.
  • De IP-camera (netwerkcamera) kan opgenomen beeld en geluid streamen via het internet. De beelden kunnen live en overal bekeken worden. Let op. De camera en het netwerk moeten dan wel goed beveiligd zijn (wachtwoorden) en de software moet actueel zijn (geüpdatet). Inbrekers zouden anders zomaar mee kunnen kijken op de livemonitor …

Camerabeveiliging en privacy

Spelregels. Camerabeveiliging kan binnen en rondom het huis gebruikt worden. Voor particulieren is de Algemene verordening gegevensverwerking (AVG) in principe niet van toepassing. Let op. Er gelden echter ook voor particulieren spelregels voor de inzet van beveiligingscamera’s buiten en rondom hun woning.

Waar moet uw cliënt zich aan houden?

Openbare weg en de buren. De camera moet bedoeld zijn voor de bescherming van persoonlijke eigendommen. De camera moet zo min mogelijk op de openbare weg of op eigendommen van anderen gericht zijn. Soms is dat echter onvermijdelijk. Let op. Is de camera wel (deels) gericht op een (deel) van de openbare weg of hangt de camera van uw cliënt zo dat daarmee de oprit of tuin van de buurman gefilmd wordt, dan zijn de regels van de AVG wel van toepassing.

Als particulier voldoen aan de AVG

Verwerkingsgrondslag. Uw cliënt moet in dit geval voldoen aan een van de zes verwerkingsgrondslagen uit de AVG. Waarschijnlijk en meestal is dit het ‘gerechtvaardigd belang’. Het zal geen probleem zijn, maar uw cliënt moet dan formeel wel kunnen aantonen dat:

  • er sprake is van een gerechtvaardigd belang;
  • de camerabeveiliging noodzakelijk is om dit belang te behartigen;
  • het belang van uw cliënt om zijn eigendommen te beschermen, zwaarder weegt dan de inbreuk die daarmee gemaakt wordt op de privacy van in dit geval de buurman (belangenafweging).

En verder nog? Uw cliënt moet zich aan nog meer regels houden.

  • Uw cliënt moet middels een sticker of bordje kenbaar maken dat er camera’s hangen.
  • De goed beveiligde beelden mogen slechts 28 dagen bewaard blijven. Bij een incident mogen de beelden bewaard blijven totdat het incident is afgehandeld.
Als een particuliere cliënt camera’s ophangt om zijn persoonlijke eigendommen te beschermen en er is onvermijdelijk een klein deel van de openbare weg of van de eigendommen van de buren in beeld, dan is dat geen probleem. Uw cliënt moet zich dan formeel echter wel aan de AVG houden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01