Als een medewerker niet meewerkt aan zijn re-integratie
Wat zijn de regels?
Opzegverbod. Zieke werknemers genieten een verregaande ontslagbescherming: het dienstverband kan gedurende de eerste twee jaar ziekte niet worden opgezegd. Ook de kantonrechter moet een ontbindingsverzoek afwijzen als het verzoek verband zou kunnen houden met de ziekte van de werknemer. Omdat zo’n verband al snel wordt aangenomen, is het allerminst eenvoudig om een zieke werknemer te ontslaan.
Loonsanctie. Aan de andere kant is de zieke werknemer verplicht om mee te werken aan zijn re-integratie. Doet hij dat niet of onvoldoende, dan kan zijn werkgever hem een loonsanctie opleggen:
- hij kan de loonbetaling opschorten als de werknemer de controlevoorschriften overtreedt, bijv. als hij niet komt opdagen bij de arboarts. Zodra de werknemer aan zijn verplichtingen voldoet, moet het loon alsnog betaald worden;
- hij kan de loonbetaling stopzetten als de werknemer zijn herstel belemmert, weigert passende arbeid te verrichten of weigert mee te werken aan het plan van aanpak.
Let op. U moet een loonsanctie aankondigen (u moet waarschuwen) en schriftelijk bevestigen.
Wel een sanctie, geen ontslag. Een werknemer die onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie kan dus wel een loonsanctie krijgen maar kan niet worden ontslagen, behalve als de loonsanctie geen effect heeft. De kantonrechter kan dan een ontbindingsverzoek toewijzen.
Download de checklist ‘Loonsanctie’ en de brieven aan de werknemer van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 24.19.05).
Werknemer werkt niet mee
Ziekmelding. Tandartsassistente Margaret meldde zich in 2017 enkele malen ziek. Haar werkgever, Tandartsenpraktijk D&B, schortte tot driemaal toe de loonbetaling op omdat zij zich niet hield aan de controlevoorschriften. Begin 2018 meldde Margaret zich op de laatste dag van haar bevallingsverlof weer ziek. Toen de bedrijfsarts haar arbeidsgeschikt achtte, vroeg zij een second opinion van het UWV. Margaret reageerde echter niet op oproepen van het UWV, waarna D&B de loonbetaling opschortte. Een paar maanden later meldde zij zich weer ziek. Hoewel de bedrijfsarts vond dat zij kon re-integreren, deed ze dat niet. D&B stopte de loonbetaling en diende een ontbindingsverzoek in wegens ernstig verwijtbaar handelen.
Was dit verwijtbaar?
De kantonrechter stelt vast dat Margaret herhaaldelijk niet is verschenen op afspraken met de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en de werkgever. Meerdere loonsancties haalden niets uit, waardoor Margaret ernstig verwijtbaar heeft gehandeld; een van de wettelijke ontslaggronden. Zelfs als ze ziek zou zijn, kan het ontbindingsverzoek worden toegewezen omdat zij herhaaldelijk haar re-integratieverplichtingen niet is nagekomen.
Opzegtermijn en vergoeding. De kantonrechter moet bij een ontbinding rekening houden met de opzegtermijn, tenzij er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. Ook kan de werknemer in zo’n geval geen aanspraak maken op een transitievergoeding. Daarom ontbindt de kantonrechter het dienstverband met onmiddellijke ingang, zonder vergoeding en Margaret moet de proceskosten betalen, aldus Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2019:3690) .